Amerika legrégibb bevásárlóközpontja társasházzá alakul

Magazin

2016/02/17

Egyre több bevásárlóközpont zár be, a szerencsésebbek némi átalakítás után új céllal kelnek életre.

Körülbelül 1200 bevásárlóközpont zárt már be az Egyesült Államokban, melynek nagyjából az egyharmada van még mindig jó állapotban. Többek között az online vásárlás terjedése, a recesszió és a demográfiai változások okozták a központok vesztét, most pedig az üresen maradt épületek újjáélesztésére újabb és újabb megoldások születnek az orvosi központtól a jégkorongpályáig.

Az első bevásárlóközpont
Az ország legrégibb bevásárlóközpontja a Rhode Island fővárosában, Providence-ben található Arcade Providence, mely 1828-ban épült. Esetében a bontása szóba sem jöhetett volna, mert 1976-ban műemlékké nyilvánították. 2008-ban zárta be kapuit, nem sokkal később pedig a Northeast Collaborative Architects (NCA) alakította át a tereit. Míg a földszint boltoknak ad helyet, az emeleteken apró lakások készültek. A beruházás Evan Granoff nevéhez fűződik, aki több hasonló projektet tud maga mögött például Bostonban és San Franciscóban.

Várólista az apró apartmanokra
A 38 minilakás alapterülete 21 és 28 négyzetméter között van, emellett van néhány nagyobb, 81 négyzetméteres apartman is. A tervezéshez a szállítókonténerek adták az inspirációt, és mindegyik lakásban található fürdőszoba, hálószoba, tárolóhelyiség és konyha, az épületben játékterem és mosoda is van. Az első lakók 2014-ben költözhettek be. A kis lakások bérleti díja havi 550 dollár (kb. 151 000 Ft), ami még az ottani árakhoz képest is meglehetősen borsos, a várólistán azonban így is 4000-en vannak, akik abban reménykednek, hogy valaha itt lakhatnak.

Kép forrása

A Rhode Island-i egyébként a 17. legdrágább ingatlanpiac az Államokban, ami egy 2012-es felmérés szerint azt jelenti, hogy aki minimálbérrel rendelkezik ott, annak heti 96 órát kell dolgoznia évi 52 héten át azért, hogy ki tudjon fizetni egy kétszobás lakást. A bevásárlóközpont lakásai elsősorban azokat a fiatalokat és nyugdíjasokat vonzzák, akik nem ragaszkodnak ahhoz, hogy sok tárgyuk, bútoruk legyen, csak a legszükségesebbekre korlátozzák a berendezést.

Tekintve, hogy a kisebb lakások, házak iránti kereslet egyre nő, használaton kívüli bevásárlóközpont pedig jócskán akad, az Arcade Providence példaként állhat más városok előtt is.


Kiemelt kép forrása / Loodog

 

forrás: takepart.com

A rovat új hírei

Hasonló