Ökotudatos nyaralási helyszínek: 5 káprázatos ökohotel

Magazin

2015/07/02

Ha ökotudatos nyaralásra készülünk, számos uticél közül választhatunk. Íme, néhány gyönyörű hely, ahol szívesen lógatnánk a lábunk. A következő nyaralóhelyek a természeti értékek megőrzésére épültek és fontos célkitűzésük, hogy erősítsék a helyi közösséget.

Varázslatos hegyi kunyhó
Az egyszerűen és egyébként találóan varázslatos hegyi kunyhónak (Magic Mountain Lodge) keresztelt szálloda süvegalakjával és az oldaláról lezúduló vízeséssel tényleg olyan, mintha egy mesekönyv lapjairól kelt volna életre. A lak a chilei Huilo Huilo magánkézben lévő természetvédelmi területén található, mely 600 km2-nyi őserdőt foglal magában. A terület kialakítását 1999-ben kezdték, tulajdonosa Víctor Petermann. A szálloda szobáit helyi madarakról nevezték el, és mindegyiknek a vendégei a dzsungel panorámáját élvezhetik, emellett különböző ökoélményekkel üthetik el az időt, mint például fürdőzés az óriási fatörzsekből készült dézsákban és séta a kötélből készült függőhídon. A kunyhó helyben található anyagokból és helyi munkaerővel készült és a projekt egyik fontos célja Patagónia élővilágának és biodiverzitásának megőrzése.

Nyaraló Rum vádiban
Rum vádi Jordánia délnyugati részén található természetvédelmi terület és egyben az ország legnagyobb vádija (aszóvölgy, kiszáradt folyómeder), 2011 óta az UNESCO természeti és kulturális világörökség része. Ezen a területen a homokkőből és gránitból álló sziklákba épült az az ökohotel, melyet a floridai Oppenheim Architecture tervezett. A szobákat a kövekben található, természetes repedéseket és üregeket kihasználva alakították ki. Az egyszerű formákat úgy tervezték, hogy minél inkább illeszkedjenek a tájba és kiemeljék annak alapvető formáit, így közvetlen kapcsolatot létesítsenek az ember és a természet között, ahogy az egyéb anyagok használata is ezt a célt szolgálja.

Ökokunyhók Costa Ricán
A Lapa Rios ökokunyhók Costa Ricán, az Osa-félszigeten találhatók, Közép-Amerika utolsó mélyföldi, trópusi esőerdőjének közepén egy magánkézben lévő természetvédelmi területen. Az ökohotelek egyik legelső képviselőjénél keresve sem találhatnánk jobb helyet, ha testközelből akarjuk tapasztalni az esőerdei élet mozzanatait. A bungallók bambuszból és fenntartható kitermelésből származó fából készültek. Az ötletgazdák John and Karen Lewis, a Békehadtest önkéntesei 1990-ben hagyták el hazájukat, az Egyesült Államokat, hogy a vadonban leljenek új otthonra. Mottójuk az volt, hogy jobb egy élő esőerdő, mint egy halott, és ennek jegyében köteleződtek el a helyi közösségnek és a fenntarthatóságnak.

Lombházak Washingtonban
A Seattle melletti Snoqualmie-völgy festői erdejében található Lombhotel (Treehouse Point resort) szállásként és kulturális központként szolgál. Alkotóinak és üzemeltetőinek, Pete és Judy Nelsonnak küldetése a természetmegőrzés, ennek jegyében olyan kulturális eseményeket és tanfolyamokat rendeznek itt, melyeknek középpontjában a környezettudatosságra nevelés áll. Az építmény könyvtárral is rendelkezik és öt, bérelhető házikóval, melyeket függőhíd köt össze.

Ökofalu a Himalájában
Az indiai Kasol falu számos turistaprogrammal csalogatja a látogatókat, ezek közé tartozik az ökoház komplexum is (Himalayan Village), ahol az odalátogatók a helyi Pahari kultúrát ismerhetik meg az építészeti technikáktól kezdve a konyháig. A ház a hagyományos Kathkunia technikával épült, mellyel a száraz téglát és fát cement nélkül lehet stabilan egymáshoz illeszteni.

Ha nem is idén, reméljük azért egyszer mi is eljutunk az ökoparadicsomok valamelyikébe. Addig is beérjük azzal, hogy távolról gyönyörködünk bennük.

 

Fotó forrása: Flickr / Tony Guyton

forrás: webecoist.momtastic.com, entertainmentdesigner.com, inhabitat.com, nationalgeographiclodges.com, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

5 mesebeli hobbitház

Varázslatos és időtálló építmények, tökéletes harmóniában a környezettel.

Ökofalvak nyomában

Hazánkban egyre népszerűbbek az ökofalvak, melyek egy alternatív életformára adnak lehetőséget.

Ökovárosok: Curitiba

Előző cikkünket folytatva nézzük, mire volt képes egy zseniális építész-politikus Curitibában.

Ökovárosok: Masdar

A tervek szerint 22 milliárd dollárból jön létre a világ legnagyobb ökováros beruházása.