Nem mindennapi újrahasznosulás: Templomból gördeszkapark

Magazin

írta: ecolounge
2016/01/05

Sok minden eszünkbe juthat egy templomról, de valószínű, hogy a gördeszkázás nincs ezek között.

A gördeszkázás szinte követeli az extrém környezetet, így a 113 éves, román stílusban épült spanyol templom minden bizonnyal a világ legkülönlegesebb és egyúttal a legizgalmasabb deszkás helyszínei közé tartozik.

A falon színes graffitifestmények, a padlón 180 fokos rámpa és pálya fogadja a betérőket...
- A Llanerában található Santa Barbara templom romos állapotban volt, amikor elkezdtük a projektet – mondta Ernesto Fernández Rey, aki öt évvel ezelőtt vásárolta meg az elhagyatott, eredetileg bontásra szánt épületet. Először más céllal akarta hasznosítani, de végül győzött a gördeszkázás iránti szenvedélye. A projektnek hamar híre ment, és megalakult a Templom-brigád, melynek tagjai sajátkezűleg és saját pénzből újították fel a templomot.
Az új gördeszkapark megtalálta a hozzá illő freskófestőt is a madridi utcaművész, Okuda San Miguel személyében, aki olyannyira beleszeretett a helybe, hogy végül önkéntesen vállalta annak kidekorálását.

Egyesek morbidnak, sőt, akár vallásgyalázásnak is tarthatják a deszka-szentély projektet. Pedig csupán egy, az eredeti céljától sok éve megfosztott, elbontásra ítéltetett műtárgyról van szó, amely újrahasznosulásával újszerű - és persze cseppet sem hétköznapi - funkciót lát el egy másik hithű közösség számára, akiknek a gördeszkázás maga "a vallás".

Az épületből persze bármi más is lehetett volna, hiszen az újrahasznosításnak csupán a fantázia szab határt: korábban bemutattunk már magtárból kialakított múzeumot (volt egy hídból készített is), viktoriánus stílusú gáztározóból létesített körparkot, és egy ökofalut is, amelynek területén korábban bánya volt.

Ön szerint?

A rovat új hírei

Múltidéző fatemplomok

A fatemplomok mekkája Oroszország, ahol ezek a különleges építmények az építészeti örökség szerves részét képezik.

Hasonló

Hídból múzeum?

A San Francisco-ban található Old Bay Bridge híd egy részét újrahasznosítják.