Az 50 000 sörösdobozzal díszített ház

Hír

írta: Kiss Gábor
2013/08/10

Minek dobnánk a szelektív hulladékgyűjtőbe, ha mi magunk is újrahasznosíthatjuk? - Akár házunk díszítőelemeként is felhasználhatjuk, ahogyan John Milkovisch tette.

A történet szerint John eredetileg egy elszeparált helyiséget akart építeni magának, ahová munka után nyugodtan visszavonulhat sörözni. "Miközben a zárt teraszt építettem, mindig sört ittam" - nyilatkozott büszkén egy interjú alkalmával. - A már már hivatás jelleget öltő rendszeres sörfogyasztása tehát a munkával is egybeforrt, és bár a terasz 1967-ben végre elkészült, John sör iránti imádata odáig erősödött, hogy idővel minden elfogyasztott sör dobozát lelkiismeretesen félretette. - "Tudtam hogy egyszer valamire jók lesznek..."

18 évvel később aztán, egy hirtelen ötlettől vezérelve úgy döntött, hogy a sörösdobozokat háza falához fogja rögzíteni. Nyugdíjba vonulását követő néhány év leforgása alatt végül az egész házat, de még a kerítést is sörösdobozokkal borította be. Becslések szerint 20 év leforgása alatt több mint 50 000 sörösdobozt gyűjtött össze, amelyet 1988-ban bekövetkezett haláláig maradéktalanul felhasznált.

Felesége 1996-ig élt a házban, azután elköltözött, majd néhány évre rá, 2002-ben hunyt el. Az épület jelenleg a Houston Arts Alliance nonprofit szervezet tulajdonában van. Ruben Guevara, a ház megőrzésére és felújítására létrejött projekt vezetője szerint a közelben sétálókat elsősorban az udvaron lógó összefűzött sörösdoboztetők vonzzák oda. Ahogyan a videón is hallható, a méternyi hosszú fűzérek egészen egyedi hangokat varázsolnak a szél játékának köszönhetően.

Az építmény láttán felmerülhet a kérdés, vajon mi lehetett John Milkovisch kedvenc sör márkája? Ruben Guevara frappáns válaszából kiderül, hogy a ház egykori tulajdonosa valóban szinte hivatásként tekinthetett a sörfogyasztásra :) - "Nem létezett olyan sör, amit ne szeretett volna."

A háznak hivatalos weboldala is van, ide kattintva megtekinthető.

 

forrás: npr.org, youtube.com, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

Ötezer éves sörfőzde

Ötezer éves, kora bronzkori sörfőzdét találtak a régészek Tel-Avivban - jelentette be vasárnap az Izraeli Régészeti Hatóság.

Csúnyából szép - II. rész

A Csúnyából szép - I. című cikk folytatásaként öt másik hulladékművésszel és alkotásaikkal ismerkedhetünk meg.