Kreatív újrahasznosítás: új tárgyak alumínium italosdobozokból

Hír

írta: ecolounge
2017/04/09

Íme a bizonyíték arra, hogy az újrahasznosítás szórakoztató is lehet. Kreatív DIY-tippek következnek.

Évente nagyjából 250 milliárd aludobozt gyártanak a világ országaiban. Ha ezeket a dobozocskákat egymásra állítanánk, olyan hosszú oszlopot kapnánk, ami elérne a Holdig. - Mégpedig 75-ször, oda-vissza! Sajnos ennek az óriási mennyiségnek a jelentős részét senki sem hasznosítja újra. Így a nagyja vagy a környezetbe kerül, ahol szemétként szennyezi tovább környezetünket, vagy - "jobb esetben" - a többi kommunális hulladékkal együtt a hulladékégetőkbe landol.

Pedig a fém csomagolóanyagok több mint 50%-át fémhulladék újrahasznosításával állítják elő, mellyel energiát és elsődleges nyersanyagot lehet megtakarítani (ennek persze előfeltétele a szelektív gyűjtés). - Képzeljük el, mennyivel csökkennének az előállítási költségek, ha az alu-dobozok nagy része a szelektív gyűjtőkbe kerülne... A környezetbe kerülő hulladékról nem is beszélve.

Ezért ha környezettudatosan szeretnénk eljárni, a kiürült üdítős vagy sörös aludobozokat dobjuk a szelektív gyűjtőbe (a szelektív gyűjtésről, az újrahasznosítás lehetőségeiről itt tájékozódhatunk).

vagy: a hulladékot hasznosítsuk újra mi magunk.

Például így:

1. Virágtartó aludobozból
Kezdjük az egyik legegyszerűbbel: készítsünk egyedi virágtartót! Szükségünk lesz egy-két tiszta (már elmosott) aludobozra, egy konzervnyitóra, amivel le tudjuk vágni a doboz tetejét és egy bőrlyukasztóra.

Azt aludobozt felül, kinyitjuk konzervnyitóval, majd bőrlyukasztó fogóval vagy más lyukasztó szerszámmal a felső egyharmadában raszterszerűen kilyukasztjuk. Valahogy így:

Ha kész, nincs más dolgunk, mint teletömni a száját és a lyukakat virágokkal, és kész is vagyunk. Felülre a hosszabb, alulra a rövidebb szárú virágokat tegyük.

2. Legyen saját, menő sütiformánk!
Mossuk el a kiválasztott aludobozt, hagyjuk megszáradni, majd ollóval vágjuk le a tetejét és az alját. Az aludobozokkal könnyű dolgozni, de arra vigyázzunk, nehogy megvágjuk a kezünk, és a szélek meg ne karcoljanak. Ezután vágjuk el egy helyen felülről lefelé függőlegesen is a dobozt, hogy egy kisimítható lapocskát kapjunk. Ezt követően kezdjük el vékony csíkokra vágni, majd a csíkokat hajlítgassuk kedvünk szerint – lehet akár szívecske, maci vagy csillag forma is. Ha a kívánt mintára hajlítottuk, ragasszuk meg, és várjunk, míg megszárad. Kezdődhet a sütés? ;)

3. Fülbevaló, kulcstartó
Rajzoljunk mintát egy kis papírlapra, vágjuk körbe, és tegyük félre egy kicsit - ez lesz a mintánk a fülbevalóhoz. Kövessük az előző pontban leírtakat addig a pontig, hogy egy kisimítható lapocskát kapjunk. Ha ez megvan, tegyük a mintát a papírlapra, rajzoljuk körbe egymás mellé kétszer, majd vágjuk ki. Ezeket szúrjuk át óvatosan, és rögzítsünk bennük egy-egy fülbevaló kampót. Ha akarojuk, le is festhetjük, de anélkül is nagyon mutatós lehet az új ékszerünk.

Ajándékötletnek is szuper! Hasonló módon készíthetünk egyedi, színes, egy vagy több részből álló kulcstartót is.

4. Mécsestartó
Fessük le a dobozt, majd rajzoljuk fel a mintát, ezután induljon a „szurkálás” – csak óvatosan, meg ne szúrjuk a kezünk! A végeredmény tényleg nagyon szép lesz:

Az aludobozból készíthető tárgyak ötlettára kifogyhatatlan, készíthetünk akár aluvirágot is az aluvázába, visszazárható tárolót az autónkba, sőt spotlámpát is! Az ICANUSECAN blogon további klassz ötleteket találunk leírással.

Ha az ilyen és ehhez hasonló bonyolultabb dolgokat nem is vállaljuk be, jusson eszünkbe, hogy nem ez a lényeg, hanem sokkal inkább a kreatív és szórakoztató újrahasznosítás. ;)

Fontos infó: vedd figyelembe, hogy az elvágott alumínium nagyon éles, így semmiképp se add gyermek kezébe, és légy nagyon óvatos a tárgyak készítése közben.

Érdekes és elszomorító adat, hogy hazánkban évente 800-900 millió aludobozt használunk el, ebből 450 millió (!) db-ot nem hasznosítanak újra. Ha az otthoni aludobozokból néhányat kidobásra ítélünk, akkor dobjuk a szelektív gyűjtőbe, vagy az országszerte működő, mintegy 200 aludoboz-visszaváltó automata egyikénél, ahol pénzt is kapunk ezekért.
A magyar Returpack Kft. által fejlesztett és üzemeltetett automaták elsősorban szupermarketekben – Auchan, CBA, Spar és Tesco - találhatóak meg. Térkép itt.

 

forrás: premiercom

A rovat új hírei

Hasonló