Elképesztő homokspirál

Magazin

írta: Kiss Gábor
2014/04/14

A Szahara mélyén, az egyiptomi El Gounán kívül eső területen található a Sivataglehelet (Desert Breath). A gyönyörű homokspirált a D.A.S.T. Arteam készítette 1997-ben.

Tervezői a sivatagi látványosság elkészítéséért hozták létre cégüket még 1995-ben, két évvel később fejezték be művet. A monumentális homokspirál azóta is látogatók tömegeit vonzza a világ minden tájáról.

A 100 000 m2 alapterületű alkotás létrehozásához a készítők nem kevesebb mint 8 000 köbméter homokot mozgattak meg.

A Nap állásától függően - madártávlatból nézve - folyamatosan változik a mű: A középen elhelyezett 30 méter átmérőjű tó feketéről világoskékre, majd fénylő aranyszínűre vált, a spirálgalaxis formát követő homokkúpok és lyukak pedig mindig más árnyékot vetnek.

A Sivataglehelet az úgynevezett "tájművészet" vagy más néven "land art" művészeti irányzat egyik legékesebb és leghíresebb szabadtéri installációja. A tájművészet - akárcsak az "earth art", avagy földművészet - a hatvanas években alakult ki a "minimal art"-ból, bár sokan eredeztetik a "conteptual art"-ból is. Lényege, hogy a művészek magán a természeten eszközölnek különféle változtatásokat, ugyancsak természetes "eszközökre", mint kellékekre hagyatkozva, így növényekre, földre, vagy akár - mint a Sivataglehelet esetében - homokra.

Szerencsés esetben - ha csak nem csap le egy nagyobb homokvihar - még évekig csodálhatjuk ezt az egyedülálló alkotást.

Képek forrása, további fotók és érdekes információk a projekt weboldalán.

Videó:

 

forrás: danaestratou.com, sze.hu, youtube.com

A rovat új hírei

Múltidéző fatemplomok

A fatemplomok mekkája Oroszország, ahol ezek a különleges építmények az építészeti örökség szerves részét képezik.

Hasonló