25 millió éves a Takla-Makán sivatag?

Hír

írta: MTI
2015/06/11

Friss kutatások szerint a korábban gondoltnál jóval idősebb lehet az Északnyugat-Kínában elterülő Takla-Makán sivatag.

A Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen több mint ezer kilométer hosszan és 400 kilométeres szélességben végighúzódó sivatag korát illetően korábban is megoszlottak a vélemények. Az afrikai Szahara után a világ második legnagyobb szállóhomokos sivatagjának számító Takla-Makán keletkezésének idejét egészen mostanáig a geológusok legkorábban 7 millió évvel ezelőttre, legkésőbb pedig 3,4 millió évvel ezelőttre becsülték, a nankingi tanárképző egyetem szakértői csapata most bemutatott tanulmányában ugyanakkor minden eddiginél korábbra datálja azt.

A geológusok a sivatagot körülölelő Tarim-medencéből vett vulkáni hamumintákat vizsgáltak, az ugyanis a kormeghatározásnál felhasználható ásványi anyagokat rejt. Emellett a szakértők helyi geológiai vizsgálatokat is végeztek, valamint kőzettani bizonyítékokkal is alátámasztották állításukat.

A tanulmány szerint a sivatag keletkezéséhez a térség átfogó kiszáradása és a környező hegyek fokozott eróziója vezetett, mindkét jelenség pedig a tibeti Pamír-fennsík és Tien sanhegység kialakulásában meghatározó szerepet játszó tektonikus mozgáshoz köthető. A Takla-Makán a tengerparttól messze, Szibériához pedig közel fekvő, úgynevezett hideg sivatag, ahol az éjszakák még nyáron is hidegek, a legmagasabb mért hőmérséklet pedig nem éri el a negyven fokot.

A tanulmány angol nyelven a Proceedings of the National Academy of Sciences kiadványban jelent meg.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Virágzik a homokmaffia

A víz után a homok a legnagyobb mértékben felhasznált nyersanyag a Földön. A kitermelés üteme azonban ma már jóval meghaladja a ...

Elképesztő homokspirál

A Szahara mélyén, az egyiptomi El Gounán kívül eső területen található a Sivataglehelet (Desert Breath).