Példák a Landart művészeti irányzatra

Hír

írta: ecolounge
2019/04/01

Színes őszi levelek, folyó csiszolta kavicsok, homokbuckák.. A természet elemei, amelyek némi emberi behatással - és persze kellő fantáziával valamint kreativitással - műalkotássá válhatnak.

Az úgynevezett tájművészet vagy más néven land art (vagy egybeírva: landart) művészeti irányzat lényege, hogy a mű a természetben, természetes elemek - mint kellékek - felhasználásával kerül megalkotásra. A táj és a művészet így szétválaszthatatlanul összekapcsolódik, a mű egyszerre különleges és tájképbe illő.

A művészeti irányzat - akárcsak az earth art, avagy "Föld-művészet" - a minimal art-ból indult ki a hatvanas években. A műfaj kialakulásának hajnalán az volt a cél, hogy a művészetet kimozdítsák a galériákból és a mesterséges környezetből, visszahelyezvén az anyatermészetbe.

A landart művészek rendszerint a helyi anyagokat használják fel műveikhez, mint pl. kövek, homok, víz, levelek, faágak; de előfordul hogy betont, fémet, vagy üveget is felhasználnak. Landart műremekekkel a legkülönbözőbb léptékben találkozhatunk, a legkisebb levéltől a madártávlatból látható monumentális alkotásokig.

Íme néhány alkotás, amelyek hatásosan mutatják be az anyag és forma környezettel való összhangját.

"Desert Breath" | Land Art Installation | By D.A.ST. Arteam, Egypt (1997) from Danae Stratou on Vimeo.

 

Will Beckers - Land Art Artist - The Willowman from will beckers on Vimeo.

 

Slama - land art festival 2011. from GERILA FILM on Vimeo.


A cikk 2012. decemberében került közzétételre, frissítése: 2019. 03. 31.

Kiemelt kép forrása: Wikipedia (Landart - Hollandia, Lelystad - 1985, Lucien den Arend)

A rovat új hírei

Hasonló