Íme az UV-sugárzást jelző karkötő

Hír

írta: MTI
2018/09/27

Az ausztrál Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) tudósai által kifejlesztett viselhető szenzorok színük változásával értesítik viselőjüket arról, hogy mennyi UV-sugárzásnak vannak kitéve, ezzel segíthetik megelőzni a leégés okozta kórokat, köztük a bőrrákot.

A szenzorok hatféle színt tudnak ölteni, melyek az emberi bőr tónusát utánozzák, ezzel mutatják a viselője UV-veszélyeztetettségének mértékét. Az e-tinta bármilyen papírszerű felületre rányomtatható, akár karkötő-, akár fejpánt- vagy matricaformájú, viselhető szenzort készíthető (e-tintáról korábban itt írtunk).

"Technológiánk lehetővé teszi a testre szabott szenzorok készítését, amelyek az egyes emberek sajátos igényeinek felelnek meg" - írta közleményében a kutatást vezető Vipul Bansal, az (RMIT) professzora.

Az embernek szüksége van napfényre, hogy elegendő D-vitamin képződjön a szervezetében, a túlzott napozás azonban a bőrégést, bőrrákot, vakságot, ráncosodást okoz a kutatók szerint. Egyes betegségek - köztük a lupusz nevű krónikus autoimmun kór - és több gyógyszer is növeli a bőr fényérzékenységét, a napsugárzás egészséges mértéke ezért egyre inkább egyéni lesz. Ausztrália azok között az országok között van, ahol a legtöbb bőrrákos esetet diagnosztizálják: 2017-ben - az ausztrál Melanoma Intézet becslései szerint - több mint 1800-an haltak meg a betegségben.


Kép forrása: Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT)

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Múltidéző fatemplomok

A fatemplomok mekkája Oroszország, ahol ezek a különleges építmények az építészeti örökség szerves részét képezik.

Hasonló

Alkohol és bőrrák

Az alkohol növeli a bőrrák kialakulásának esélyét. UV-sugárzás jelenlétében még súlyosabb lehet a sejtek károsodása.

A rovat legolvasottabbjai