Itt vannak a színváltós "okoscipők"! - fejlődik az "E ink" technológia

Magazin

2015/04/05

Az e-könyvekből ismert technológia forradalmasíthatja a cipőgyártást, aztán idővel akár az autóipart is!

Az "eletronikus tintát" nem olyan régen kezdték használni az e-könyv olvasókban és máris a kapujában áll annak, hogy hatalmas karriert fusson be a divat területén is. Elsőként lássuk azt a magyar találmányt, melyet akár az okoscipő előfutárának is nevezhetnénk.

Az okos karkötő
A E-papír technológiájáról hallhattunk már a hazai fejlesztésű okosékszerek kapcsán, melyet a L!BER8 Technology nevű magyar startup dobott piacra "tago arc" néven. A szemet gyönyörködtető luxuskarkötők e-papír kijelzővel vannak ellátva, melyre a felhasználó számtalan mintát tölthet át az okostelefonja segítségével, így kedvére változtathatja az ékszer külsejét (sőt, megalkothatja a saját mintáit is). Az e-papír technológia az elektroforézis nevű kémiai folyamat elvére épül, melynek során a különböző töltésű részecskék elválnak egymástól. Az e-papír képes arra, hogy több éven át folyamatosan megjelenítse ugyanazon képet, ehhez pedig nincs szüksége elektromos áramra. Épp ezért a karkötőbe nem került akkumulátor: Kizárólag a minta megváltoztatásának pillanatában van szükség energiára, melyet az NFC chip elektromos indukcióval csatol ki a karkötőhöz érintett telefonon keresztül. Mit is jelent ez? - A felhasználó mobiltelefonjában és a tago arc-ban is van egy kis antennával ellátott NFC chip, a két eszköz ezekkel kommunikál. Amikor a karkötő viselője egy új mintát akar a megjeleníteni, azaz az eszköz felületén a képpontokat módosítani akarja, a két eszközt csak egymáshoz kell érintenie, ezáltal létrejön az energiaátadás.

Egyelőre fekete, ezüst és arany színekben juthatnak hozzá az érdeklődők.


Színváltós cipő
Az iShüu nevű céget is megihlette az e-ink technológia és találmányukkal mindjárt be is neveztek a Louis Vuitton-díjra. Az ötlet arra a kérdésre ad választ, hogyan csinálhatunk egy cipőből egy tucatnyit? A válasz az okos magassarkú, melyet Volvorii névre kereszteltek, és amely szintén - fekete-fehér alapon - képes változtatni a mintáját. Az akkumulátort és a Bluetooth eszközöket a talprészben rejtették el. Külalakja egyébként fizikailag is módosítható, a sarkára és az orrára kiegészítők csíptethetőek.
A cég közösségi finanszírozással szeretné megteremteni a gyártás feltételeit: A jelenleg is futó IndieGoGo kampányuk időszakában minimum 150 dolláros támogatás esetén bárki hozzájuthat egy ilyen lábbelihez.

 

Ezen a területen jelenleg az E ink cég szabadalma a legelterjedtebb, de időközben más vállalatok is felismerték a technológiában rejlő hatalmas lehetőségeket, mint például a Gyricon vagy a Fuji. A következő cél, hogy átlépjenek a fekete-fehér, monokróm világból a színek birodalmába.

Az úttörőnek számító "tago arc" karkötő és a Volvorii cipő tehát egy új mérföldkövet jelent az e-papír technológia felhasználásában: A közeljövőben egyre több kiegészítővel találkozhatunk majd, és hamarosan talán a színváltós járművek is megjelennek az autógyártók kínálatában.

 

A rovat új hírei

Hasonló

Cipő szegény gyermekeknek

Kenton Lee adományozási céllal tervezett szandáljával a cipő "luxusa" végre eljut a szegény országokba.