Öko-táskákkal csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Héthez a Fővárosi Nagycirkusz

Hír

írta: ecolounge
2020/12/13

A Fővárosi Nagycirkuszban fontosnak tartják a társadalmi ügyek felkarolását, így nemrég az intézmény csatlakozott az Európai Hulladékcsökkenési Héthez is. Ennek jegyében a reklámanyagok, hulladékok újrahasznosításával egyedi táskákat alkottak a jelmeztárban dolgozók Polyák Eszter jelmeztervező vezetésével.

Sokan általában úgy gondolnak a cirkuszra, mint valami régi, poros, idejétmúlt szórakoztató műfajra, és sokan a vadállatszámok miatt is messzire kerülik a cirkuszokat. Pedig a Fővárosi Nagycirkuszban rengeteg változás történt az elmúlt években: az épület, a műsorok megújulása mellett egyre inkább az emberi teljesítmény és a cirkusz által közvetített társadalmi üzenetek – kitartás, összefogás, bizalom, szorgalom – kerülnek középpontba. Most újabb fontos fogalmak kerültek "porondra": fenntarthatóság, újrahasznosítás, környezetvédelem.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet (EWWR – European Week for Waste Reductio) minden év novemberének utolsó hetében rendezik meg, idén november 21-29. között került rá sor. A kezdeményezést 2009-ben indították, a résztvevő országokban egy teljes héten keresztül lelkes önkéntesek saját ötleteikkel igyekeznek felhívni a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a termékek újrahasználatára, valamint újrahasznosítására. Magyarországon 2012 óta szervezik meg az eseményt, a tavalyi évbenmár  411 akcióval zajlott.

Idén az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében egy pályázat is hirdettek, amin a Fővárosi Nagycirkusz, azaz Nemzeti Cirkuszművészeti Központ is indult.

Egy előadó-művészeti intézményben rengeteg sajtófal és molinó készül a produkciókhoz, eseményekhez, melyek rendszerint a szemétbe kerülnének, ha már aktualitásukat vesztették. Ezért fontos, hogyha egy előadás lekerült a porondról, ezeket ne dobják ki, hanem hasznosítsák újra. Ez a gyakorlat egyébként nem teljesen ismeretlen a világban: a külföldi múzeumok, galériák, színházak is gyakran készítenek limitált kiadású, újrahasznosított táskákat, használati tárgyakat.

Most Polyák Eszter jelmeztervező tervei alapján, a Fővárosi Nagycirkusz kelléktárosai különböző fazonú táskákat, bortartó tasakokat és pénztárcákat készítettek a régi műsorok sajtófalainak alapanyagaiból. Az ötletes kiegészítők között vannak oldaltáskák és hátitáskák is. Vannak minimalista dizájnt követő darabok és mesés, cirkuszsátort idéző modellek is.

A táskákon az adott előadás címe, dátuma és a műsorban szereplő artistaművészek láthatók, illetve a cirkusz logójával ellátott címke és szintén cirkuszos pántok díszítik őket. A legnagyobb táska 40×35 centiméter, a kisebbek 25×25, a legkisebb pénztárca pedig 20×15 centiméter.

A tervek szerint az előadásokat népszerűsítő molinók is újrahasznosításra kerülnek, amikből szintén táskák készülnek majd.

Már a XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválra készült sajtófal anyagából is készültek szoknyák. Nem akartuk kidobni, hanem szerettük volna valamilyen kreatív ötlet alapján újragondolni. A jelmeztárunk természetesen semmilyen kosztümöt vagy hozzá tartozó kelléket nem dob ki" - mesélte Eszter a projekt kapcsán. - "Minden újonnan készült darab a jelmez-és kelléktárba kerül, hogy később átalakítva újrahasznosítsuk egy másik műsorhoz, például így tettünk a Hazatalálás című előadás esetében. Anyagot sem dobunk ki, a kosztümök és kellékek készítésekor keletkezett hulladékokat is félrerakjuk, hogy később felhasználhassuk őket.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ munkatársai munkavégzésük során is figyelnek a környezettudatosságra, az intézményben, a telephelyeken is szelektíven gyűjtik a hulladékot.

A Fővárosi Nagycirkusz akviójáról készített kisfilm:Forrás: Fővárosi Nagycirkusz / Szekáry Zsuzsa
Képek Forrása: Fővárosi Nagycirkusz / Urbán Ádám

 

forrás: fnc.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Divat, bringásokra szabva

A rendszeresen bringázóknak fontos, milyen öltözékük van. Egyre inkább szempont a praktikum és a biztonság mellett a trend is.