Különleges üvegékszerekbe öntve a veszélyben lévő vadvilág

Hír

2019/10/17

Dizájn és állatvédelem találkozik egy egyedülálló kollekcióban az Atinytrip GlassArt jóvoltából. A különleges üvegékszerek és a róluk készült fotók most egy kiállítás keretében is megcsodálhatók.

Október 4-én, az állatok világnapján nyílt meg a Mentsük meg a Vadvilágot című ékszer és fotográfia kiállítás, melyen az Atinytrip GlassArt márka ékszerei, és a róluk készült fotók láthatók.

A projekt a klímaváltozás hatására született meg. 10 egyedi üveg ékszer készült veszélyeztetett állatokról mintázva, és mindegyik ékszerhez tartozik egy 3 részes fotósorozat. Ezen képek segítségével mutatják be a művészek, mit jelent számunkra a klímaváltozás.

"Az első képen a tekinteten volt a fókusz, hiszen az többet mond minden szónál. A következőn dinamikusabb érzelem kifejezést láthatunk: minden modell sajátjává tette a megformálni kívánt állatot. Az utolsó kép a legerőteljesebb. Itt azt mutatjuk be, miért is van kihaló félben, ill. miért veszélyeztetett az adott faj" - mesélt a kiállítás képeiről Kovács Petra az Atinytrip GlassArt alapítója.

"A makó cápa a szennyezett vizek miatt van nagy veszélyben, ahogy összes vízi társa. A modellen a szennyezett, olajos, műanyaggal teli óceánt ábrázoltuk egy műanyag kupakkal."

Kovács Petra 2012-ben végzett üvegművesként, még a kisképzőben szeretett bele a Tiffany-technikába. A régi kézműves hagyományt újraértelmezve készít letisztult, minimalista ékszereket, kisebb dísztárgyakat, például miniatűr floráliumokat (apró üvegház növényeknek). Gyakran kirándulásokon gyűjött növények, virágok kerülnek az üvegékszerekbe. Az Atinytrip GlassArt-ot 2018-ban hozta létre.

"Fő koncepcióm, a természet és a benne élő állatok iránti tiszteletem kifejezése, az üveg által. Munkáimmal, szeretném közelebb hozni az embereket a természethez" - osztotta meg gondolatait Petra. Az ékszerek mellett lámpákat is készít, így különleges, jegesmedvét formázó lámpa is került ki már műhelyéből, ezzel támogatva a jegesmedvék védelmét és a WWF munkáját.

A teljes kollekció itt tekinthető meg.

További képeket és információkat Petra munkáiról az Instagram-oldalán és Facebook-on találhatunk.

A kiállítás december 14-ig látható a Fabrik Kávézóban (1132 Budapest, Visegrádi u. 14.).


Képek forrása: Atinytrip GlassArt / Szerző: Paroczi Nikolett

 

A rovat új hírei

Múltidéző fatemplomok

A fatemplomok mekkája Oroszország, ahol ezek a különleges építmények az építészeti örökség szerves részét képezik.

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai

Múltidéző fatemplomok

A fatemplomok mekkája Oroszország, ahol ezek a különleges építmények az építészeti örökség szerves részét képezik.