Luxusmárkát alkotott a lengyel mérnökhallgató: kézi faragással készülő “Calabarte” lopótöklámpái egyedülállóak és igen értékesek

Magazin

írta: ecolounge
2016/12/10

A most 33 éves lengyel mérnökhallgató évente mindössze három darabot készít, így nem csoda, hogy töklámpásai a világ legjobban várt és vágyott kézműves termékei közé tartoznak.

A Calabarte-lámpák története 2009-ben kezdődött, amikor Przemek Krawczyński lengyel építőmérnök-hallgató elkészítette az első töklámpását. Aztán csinált még egyet, majd még egyet, egyre inkább belemerülve a kísérletezésbe azt kutatva, hogy a tökbe vésett minták milyen formákat rajzolnak ki a térben, amikor világít a lámpa.

A hobbinak induló elfoglaltság végül annyira kinőtte magát, hogy 2010-ben a művész teljes egészében szenvedélyének szentelhette az idejét. Nem sokkal később, szenegáli útja során fedezte fel az afrikai lopótököt és a belőle készült tárgyakat. Ez lett gondosan faragott, fraktál-mintázatú lámpásainak új alapanyaga is, és megalapította Calabarte nevű márkáját.

A növekvő kereslet ellenére Krawczyński hű maradt ahhoz az elvéhez, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség számít, így minden egyes darabot aprólékosan mintáz meg. Évente mindössze három darabot készít, így nem csoda, hogy töklámpásai a világ legjobban várt és vágyott kézműves termékei közé tartoznak. (A képen látható töklámpa ára 20.000 dollár.)

 

 

forrás: calabarte.com, youtube.com

A rovat új hírei

Hasonló