A leggazdagabb 1 % felel a legtöbb szén-dioxid-kibocsátásért

Hír

írta: MTI
2020/12/10

Egy új ENSZ-jelentésből kiderül: a világ leggazdagabb egy százalékának több mint dupla akkora a szén-dioxid lábnyoma, mint a legszegényebb 50 százaléknak. A kormányzatok klímavédelmi intézkedései mellett tehát különösen nagy felelőssége van a felső tízezernek abban, hogy kevesebb üvgházhatású gáz kerüljön a levegőbe.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) kibocsátási különbségekről szóló jelentése (Emissions Gap Report 2020) megállapította, hogy a leggazdagabbaknak sürgősen csökkenteniük kell a karbonlábnyomukat, hogy a felmelegedés ne öltsön veszélyes mértéket már ebben az évszázadban.

Azt találták, hogy noha a szén-dioxid-kibocsátás mintegy 7 százalékkal csökkent idén a világjárvány miatt, ez csak 0,01 Celsius-fokkal mérsékelné a felmelegedést 2050-ig.

A jelentés megvizsgálta a kormányok vállalásait a kibocsátás visszafogására, de az egyes emberek életmódjának és fogyasztási mintázatának szerepét is elemezték.

A legnagyobb jövedelmű 10 százalék használja fel a szárazföldi közlekedés energiájának mintegy 45, a légi közlekedés által fogyasztott energia nagyjából 75 százalékát. A legszegényebb 50 százalék ugyanebből 10 és 5 százalékot vesz igénybe - áll a jelentésben.

Ha a világ 1,5 fok alatt akarja tartani a melegedést, akkor fejenként 2,5 tonnára kell visszaszorítani a szén-dioxid-kibocsátást. Ez a legszegényebb 50 százalék számára még növekedést is jelentene, a legnagyobb keresetű tíz százaléknak azonban körülbelül a jelenlegi tizedére kell mérsékelnie a fogyasztását, a leggazdagabb egy százaléknak azonban drámaian kellene visszafognia magát.

A jelentés bemutatta, milyen életmódbeli változások tudnának segíteni: a nemzetközi légi közlekedés visszafogása fejenként majdnem 2 tonnával, a háztartások megújuló energiára váltása nagyjából másfél tonnával csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást.


Kép forrása: pexels.com / Pixabay


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló