Múltidéző fatemplomok

Magazin

írta: ecolounge
2019/12/28

A fatemplomok mekkája Oroszország, ahol ezek a különleges építmények az építészeti örökség szerves részét képezik. Elsősorban az ország északi tájain találkozhatunk lenyűgöző alkotásokkal, ám Szlovákiában, sőt, Magyarországon is találunk fából készült templomokat.

Orosz fatemplomok
A 18. századig az országban minden épület - beleértve a lakóházakat is - fából készült. Különösen érdekes, hogy a kivitelezés során kalapácsot, és szögeket nem használtak, és az épületek közül több még ma is áll. Sajnos a legtöbb templom az idők folyamán leégett, elkorhadt, vagy vandalizmus áldozata lett. Másokat elhanyagoltak, vagy a helyreállítás kezdeti fázisában tengődnek. Olyan templomok is akadnak, amelyeket nyitott múzeumba szállítottak. Pontos statisztikák nincsenek, egy 1942-es kiadvány 70 templomot jegyez, amelyből csupán 27 vészelte át az elmúlt időszakot, kettő az összeomlás szélén áll, hetet múzeumba szállítottak. Habár a faépítészet szerves része az orosz kultúrának és örökségnek, védelmükre mégsem fordítanak kellő figyelmet.

Oroszország - Kizhi Pogost
Kizhi egy sziget, amely az Onega tavon fekszik. A templomegyüttes két 18. századi fatemplomból, és egy nyolcszögű harangtoronyból áll. A templom 37 méter magas, csak és kizárólag fából készült, és készítése során egyetlen szöget sem használtak. Korábban már írtunk a Kizhi Pogost épületegyüttesről.

Oroszország - Suzdal Templomai
Suzdalban a feljegyzések szerint legalább négy különleges fatemplom épült a 13. és a 18. század között. A város Oroszország egyik vallási központja volt, többek szerint kevés olyan hely van az országban, ahol a régimódi orosz életvitel máig fennmaradt.

Szlovák fatemplomok
Természetesen nem csak Oroszországban találkozhatunk fatemplomokkal, elég, ha a szomszédos Szlovákiába látogatunk, ahol a hatvan jegyzett fatemplom közül kilenc az UNESCO világörökségének is része. Kezdetekben, az országban az inspirálta a fából való építkezést, hogy a terület fában bővelkedő, és remek mesteremberek álltak rendelkezésre, akik meg is tudták művelni azokat. A templomok a 16. és a 18. század között épültek.

Szlovákia – Hervartov Assisi Szent Ferenc Templom
Az  Assisi Szent Ferenc Templom a 15. század második felében épült, így ez az egyik legrégebbi. A padló anyaga kő, ami ebben a korszakban egyáltalán nem volt tipikus, hiszen a többi templom teljes egészében fából készült.

Szlovákia - Bodruzal Szent Miklós Templom
A templom a világörökség része, a falfestmények maradványai a 18. századból származnak. 2004 nyarán a templom teljes rekonstrukción esett át.

Magyarország fatemplomai
Hazánkban is több helyen állnak fatemplomok, mindenképpen érdemes felkeresni őket.

Magyarország – Miskolci Deszkatemplom
A deszkatemplom külső megjelenésében erdélyi építészeti elemek dominálnak. A jelenlegi épület másolat. Az eredeti templom 1637-ben épült, helyére 1724-ben újat emeltek, mely később életveszélyessé vált. 1937-ben építették ujjá. Ez a templom később a tűz martaléka lett, így készülhetett el a jelenlegi épület.

Tákosi Református Templom
A tákosi templom 1766-ban készült, 1784-ben nyugat felé megnagyobbították. A jelenlegi építmény pontos mása az eredeti templomnak.


Képek forrása:
2. commons.wikimedia.org / GolubevM
forrás: en.wikipedia.org, amusingplanet.com, bestslovakiatours.com, opendemocracy.net, hu.wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló