Tíz különleges faház

Magazin

írta: Kiss Gábor
2013/08/27

Több száz éves és titokzatos; üreges, amelynek a belsejében bár is üzemel; tükörrel ellátott kocka; sárga színű gömb; full extrás hétvégi-pihenős... - különleges és varázslatos építmények következnek.

A Kam Tin Faház

Faház helyett sokkal inkább házfának nevezhetnénk. A legenda szerint az épület mellé egy fiatal banyan fát ültettek. Miután a ház tulajdonosa kiköltözött, az évek múlásával a fa lassan felemészti az üres épületet. A hely bent egyre kevesebb, a banyan gyökerei pedig egyre csak terjeszkednek. Hiába, a természet időről időre utat tör magának. Egy korábbi cikkünkben írtunk a banyan fák koronájáról, a Nagy Banyan fáról, India egyik nemzeti jelképéről.

Pitchford Hall

A házat Viktória királynő és három Britt miniszterelnök is meglátogatta az idők folyamán. Különlegességét elsősorban kora adja, sokak szerint ez a világ legidősebb faháza. Habár építésének pontos dátumáról nincs biztos információ, a legkorábbi feljegyzések 1692-ig nyúlnak vissza. A ház alapját képező nagylevelű hársfa (Tilia platyphyllos) már több mint 900 éves, ez majdnem a duplája a fa várható élettartamának, ezért acél támasztékokkal erősítették meg. Képek az épületről a BBC oldalán ezen a linken.

 

Alnwick kertek

Az angliai Northumberlanden található az Alnwick kertek koronaéke: a 2005-ben cédrusfából épült faházhoz egy 120 férőhelyes étterem, két tanterem és egy bár is tartozik.

 

Sárga Faház étterem

A léggömbre hasonlító épület Új-Zélandon található. A minimalista stílusú, 30 vendég befogadására képes éttermet 10 méter magasan, egy mamutfenyőn helyezték el. A házról készült képek ezen a linken tekinthetőek meg.

 

Eryn

A "Free Spirit Sphere" nevezetű gömb alakú házakat - mert hogy több is van belőlük - Szitka lucfenyőkből készítik. A három férőhelyes, egy franciaággyal és egy kisággyal ellátott házakban természetesen víz, fűtési rendszer és elektromos hálózat is megtalálható, valamint surround hangrendszer gondoskodik arról, hogy a vájtfülű vendégek is otthon érezhessék magunkat. A "szabad lélekgömböket" megtalálhatjuk a Vancouver szigeten, Britt Kolumbiában, és Kanadában.

 

Bisztró a fában

A Dél-Afrikában található bisztrót egy 47 méter kerületű, nagyjából 6000 éves baobab fa belsejében üzemeltetik. A fa üregesedése 1000 év után veszi kezdetét, amelynek kialakulása teljesen természetes. A jelenleg is működő bár egyszerre 15 ülővendég befogadására képes, noha egy ominózus ünneplés alkalmával 54 vendéget számoltak meg a szemtanúk (csoportkép sajnos nem készült).

 

A Tükörkocka

Minimalista dizájnnal rendelkező Öko-hotel is létezik, mégpedig Svédországban. A felület tükrözi a ház környezetét, így minimalizálva a vizuális hatásokat és eggyé válva a természettel. A kocka felületét az emberi szem számára nem látható infravörös réteggel borították be annak érdekében, hogy az erdőben élő madarak számára láthatóvá tegyék. Az épületről szóló cikk és további képek ezen a linken (treehugger).

 

Hi-Tech búvóhely

A görögországi faházat tulajdonosa kérésére úgy építették meg, hogy az egy James Bond filmekben látható búvóhelyre hasonlítson. Az épület tömve van kütyükkel, a plazma TV és a surround hangrendszer mellett alaptartozék a biometrikus biztonsági rendszer és az éjjellátó CCTV hálózat is. Az épületről szóló cikk és további képek ezen a linken (dailymail).

 

Korowai/Kombai faházak

Pápuán két etnikai csoportot különböztetnek meg, a Korowait és a Kombait. Bár eltérő nyelvet is beszélnek, kulturájuk mégis több ponton hasonlóságot mutat, a lakóhelyeiket tekintve szokásaik szinte azonosak: Mindkét csoportnál természetes, hogy sokszor az egész család egy házban él, akár több generáció is. A faházakat szágópálmából készült fonalak tartják össze, nincsenek se szögek, se csavarok. Miután egy ház felépült, lakásavatót tartanak, amelynek keretében tüzet gyújtanak, mégpedig az épület belsejében.

 

A világ legnagyobb faháza

Crossville, Tennessee - Egyesült Államok: Horace Burgess építette a 33 méter magas, 10 emeletes házat. A több mint 930 négyzetméteres épületben még egy templom is helyet kapott, érthető tehát a faház látogatottsága,  hetente ugyanis átlagosan négyszázan fordulnak meg az épületben. Az építés ez idáig 12 000 Dollárjába került Burgessnek. Az olcsó négyzetméterárat főként annak köszönheti, hogy a felhasznált faanyagokhoz sok esetben építkezéseken megmaradt építési-hulladékként jutott hozzá, számos alkalommal pedig adományokkal is támogatták projektjét a lelkes rajongók. Az ambíciózus vállalkozás még nem ért véget, Burgess szerint a ház építésének folytatódnia kell. Kép az épületről megtekinthető ezen a linken.


Képek forrása:

Wikipedia / Stewart
WikipediaChristine Westerback
Wikipedia
flickr / Kyle Greenberg
flickr / South African Tourism

 

forrás: landarchs.com, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló