Gyönyörű templom élő fákból! - Éger a tetőn, teafa alkotta falak, japán kamélia, juhar és tuja díszítés

Magazin

2015/07/20

Barry Cox fák iránti tiszteletének manifesztuma ez az élő, lélegző imahely.

Barry Coxot két dolog foglalkoztatja igazán: a templomok és a fák. Amikor pedig ez a két szenvedélye találkozott, valami egészen csodálatos dolog született.

Az elhivatott famentő
A férfi templomok iránti érdeklődésének hódolva éveken át utazgatott Új-Zélandon, Amerikában és Európában, gondosan tanulmányozva az épületek szerkezetét, felépítését. Amikor épp otthon volt, több, mint 4000 fát ültetett Waikatóban található, 90 hektáros farmján. Majd átköltözött Cambridge-be és megalapította a nagy fák szállításáva és átültetésével foglalkozó Treelocations nevű vállalkozását. A műveletben egy különleges, kimondottan erre a célra fejlesztett ásó van segítségére, mellyel sérülésmentesen tudja kiemelni és a célhelyszínre szállítani a fákat. - Az emberek már tudják itt, mennyire szeretem a fákat – mondja. - Amikor egy fától meg akarnak válni, ahelyett, hogy kivágnák, engem hívnak, én pedig jövök, hogy megmentsem a növényeket.

A hely, mely templomért kiált
A templom ötletéről a következőt nyilatkozta: - Egy nap, amikor kiléptem az ajtón, egyszercsak úgy éreztem: ennek a helynek egy templomra van szüksége. 2011 áprilisában aztán megtisztítottam a helyet, felhúztam a vasszerkezetet, majd jöttek a fák. A tetőre égert tettem, a választás során fontos szempont volt, hogy viszonylag ritkább levelű faj mellett döntsek, mely beengedi a fényt. A falak teafából készültek, melynek színe hasonlít a kőéhez. Hogy a dús hatás megmaradjon, hathetenként metszeni kell őket. Az épületet emellett japán kamélia, juhar és tuja is díszíti, és még oltár is található benne, mely a comó-i tó környékéről származó márványból készült. Ez Barry olasz származású családjának öröksége.

A templom teljesen olyan, mint egy valódi kápolna, összesen százan férnek el benne, és belül padok fogadják a látogatókat, akik gyönyörködhetnek a természet nagyszerűségében.

Nyitva a látogatók előtt
Barry eredetileg magánhasználatra tervezte az épületet, aztán mégis úgy döntött, megnyitja a nagyközönség előtt is, hiszen ezt a csodát vétek lenne nem megosztani. Bár maga a templom is elég vonzerőt jelenthet a látogatóknak, a parkban más látnivalók is várják a kikapcsolódni vágyókat: például egy labirintus és egy nagy sátor, mely katonai ejtőernyő ponyvájából készült. Ezek mellett további újdonságokat is tervez.

A férfi tisztában van azzal is, hogy mennyi energia fenntartani a kertet és a templomot. Naponta körülbelül 8 órás elfoglaltsággal jár, de az időjárás bonyolíthatja a helyzetet. Barry azonban kitartóan és örömmel dolgozik, folyamatosan az új fejlesztéseken törve a fejét. Aki Új-Zélandon jár, semmiképp ne hagyja ki ezt a helyet!


Képek forrása, további fotók és érdekes információk a helyszín weboldalán.


forrás: inhabitat.com, stuff.co.nz, treechurch.co.nz, youtube.com

A rovat új hírei

Hasonló

Múltidéző fatemplomok

A fatemplomok mekkája Oroszország, ahol ezek a különleges építmények az építészeti örökség szerves részét képezik.