Variációk zöldházakra - Szalmabálaház, vályogház, Earthship, és persze apróházak

Magazin

írta: Admin
2015/03/06

Egyetlen egy lakóház felépítése is óriási ökológiai lábnyomot hagy maga után, azonban számtalan módszer van arra, hogy csökkentsük a környezeti terhelést. Az egyik megközelítés, ha magát az épületet alakítjuk ki úgy, hogy az működése során minél inkább önfenntartó legyen. Persze más út is visz az "ökos" épületekhez.

Természetes alapanyag
Ma már számos környezettudatos lehetőség közül választhatunk, amennyiben "ökosan" gondolkodó háztulajdonosok vagyunk. Ilyen például a passzív ház technológia, a napcsapda, a hőszivattyú, a napelemek, sőt, akár saját vízgazdálkodási rendszer. A másik lehetőség, hogy magát a házat próbáljuk meg természetbarát alapanyagokból felépíteni olyan helyi erőforrást felhasználva, ami a környezetünkben is megtalálható. Ha például sziklás területen lakunk, akkor építhetünk kőházat, ha erdőségek vesznek körül minket akkor faházat húzhatunk fel, akár a skandinávok. De megmaradhatunk egyszerűen a földnél is, amennyiben szimpatikusak a dombházak. Ahol pedig kevés a természetes nyersanyag, ám annál több a hulladék, ott gondolkodhatunk Earthship-ben.

Szalmabálaház
Ha az Alföld közepén vernénk tanyát, ahol rengeteg a kaszáló, akkor kézenfekvő lehet, hogy a szalmabálaházra essen a választásunk. Mondani sem kell, hogy ez egy teljesen természetes építőanyag, így a környezetterhelés minimális a mai elterjedt építési módokhoz képest. A ház szerkezetét a faváz adja, aminek rácsai közé szalmabálát töltenek fel, majd agyagból kerül rá a vakolat. Az egymásra pakolt szalmabálák kitűnő hőszigetelők, erős a teherbíró képességük, arról nem is beszélve, hogy a vályoghoz hasonlóan szellőzik is az épület.

Vályogház, ahogy nagyszüleink is építkeztek
Agyagos vidéken érdemes vályogházban gondolkodnunk. Ennek a technológiának az eredete bár régi korokra nyúlik vissza, a mai napig találkozhatunk vályogépületekkel, napjainkban pedig ismét divatossá kezd válni. A vályogtéglából készült házak mellett döngölt falu vályogházak is készülnek, ahol az összedolgozott agyagot szépen sorra rakják és döngölik egy előre felhúzott fakeret közé. A vályogházak bekerülése alacsonyabb mint a hagyományos téglából készültek, az épületek természetes és vastag falainak köszönhetően jó hőszigeteléssel rendelkeznek, és igen jól szellőznek.

Earthship, ház hulladékból
Talán a "legökobb" módja a házépítésnek, ha feleslegessé vált hulladékokat hasznosítunk újra, ami az earthship mozgalomhoz fűződik. Az ilyen házak építésénél csupán kreativitásunk és persze a rendelkezésre álló szemét típusa és mennyisége szabhat korlátokat. Van olyan épület, amelynek a falaihoz több száz régi kerékabroncsot használtak fel, a válaszfalakba pedig több ezer műanyag flakon, alumínium doboz és üveg került. A módszert természetesen éri kritika is, egyrészt a felhasznált hulladék lebomlásakor keletkező esetleges károsanyag megjelenése miatt, másrészt mert általában nagy mennyiségű cementet használnak fel az ilyen építkezések során, bár ezt talán agyaggal is lehetne helyettesíteni.

Helytakarékos apró házak
Természetesen egy apró lakóépület is lehet ökológiai szempontból környezetbarát, hiszen kevesebb építkezési anyagot igényel, mint egy tágas családi ház. Az ilyen házak másik két nagy előnye, hogy szállíthatóak, és mivel kevesebb helyet foglalnak mint egy hagyományos lakóépület, jóval kisebb építési területetet igényelnek. Ezek a házak a minimalizmust és a "pont elég" elvet követik, miszerint ne törekedjünk többre, mint amennyire feltétlen szükségünk van.

A zöld irányzat egyébként a gazdasági területeken is megjelenik, a kényszeres növekedésre, a fogyasztóalapú társadalmi berendezkedésre ad működő alternatívát, miszerint kevesebbel is beérhetjük, hiszen a kevés is lehet gyönyörködtető.

Az álomszép házak után térjünk vissza a valóságba: A zöld házak térnyerése megállíthatatlannak tűnik, hiszen egyre többen gondolkodnak környezettudatosan. Sajnos azonban hazánkban a fent említett házak egy részére jelenleg nem is kapnánk építési engedélyt, ám szerencsére lelkes építők egyre nagyobb csoportjai küzdenek Európában, így hazánkban is azért, hogy elfogadtassák ezeket a természetes építkezési módokat.

 

A rovat új hírei

Hasonló

Múltidéző fatemplomok

A fatemplomok mekkája Oroszország, ahol ezek a különleges építmények az építészeti örökség szerves részét képezik.