Startolt a 4. PET Kupa!

Hír

írta: ecolounge
2016/07/04

PAPILIO, Fesztivál-Pet, Obi van KENUbi, Bandisztán, EvezőSÖK, TISZA 2, MeglePETés 2, Kutyavacsorája, Aztakeservit, Schneci, PETemplom - íme a 2016-os PET Kupa flottája. A hajós flotta saját építésű pillepalack hajókkal vág neki a Felső Tisza 70 folyamkilométeres távjának, hogy kitakarítsa a folyót és az árterekben összegyűlt, főként pillepalack hulladékot. A PET Kalózok idén Szatmárcseke és Tiszamogyorós között eveznek a Tiszán.

A PET Kupa célja, hogy felhívja a figyelmet a Tisza fokozódó szennyezésére, vizeink tisztaságának fontosságára és a bennük rejlő természeti értékeket megőrzésére. A szervezők évről évre egyre több hulladékot szednek ki a folyóból és annak egyre nagyobb részét hasznosítják újra.

A PET Kupa előőrse június elején feltérképezte a 4. PET Kupa távját és felkutatta a főbb hulladék hegyeket, szemét lelőhelyeket. Június 30-án a Kupa 0. napján tartották meg a nagy előszedést: a jándi kikötőből indulva kitisztították a leginkább szennyezett partszakaszt, az összegyűjtött hulladékot szelektálták, a használható hulladékot beépítették a Kupán induló hajókba. A július 2-án indult esemény következő mérföldköve a mai napra esik, amikor is a PET Kalózok saját kezüleg fabrikált hajóikkal útnak indulnak a Tiszán. A teljes útvonal itt tekinthető meg.

A hagyományt teremtő nyári hajós verseny az elmúlt években komoly fejlődésen ment keresztül, napjainkra komoly környezetvédelmi programmá alakult. - Köszönhetően a lelkes szervezőcsapatnak, a sok önkéntesnek, a tiszai települések támogatásának, a hatóságok együttműködésének és a cégek szponzorációinak. Az esemény immáron saját szemléletformáló kiállítással is járja az országot, szakmai egyeztetéseket koordinál és hulladék monitoringot végez a Tiszán. A PET Kupa távlati célkitűzése, hogy a hazai szakmai szervezetek összefogásával és határon túli együttműködésekkel megszüntesse a probléma forrását, vagyis csökkenjen a határon túlról érkező hulladékáradat a Tiszán. A szervezők abban bíznak, hogy idén a tavalyi 3 tonna hulladék rekordot megdöntik.

A PET Kupát a Természetfilm.hu alkotóközösség tagjai álmodták meg. A PET Kupa egy civil kezdeményezés, amelyet ma már társadalmi szervezetek, cégek és hatóságok támogatnak, ereje a Tisza-menti települések tenni akarásában rejlik, és abban, hogy pozitív példával jár elől. A PET hajózás izgalmas, életre szóló kaland, aminek csapatépítő jellege egyre több hazai céget is a Tisza ügye mellé állít. A projekt fő támogatója az OKTF-NHI.

 

forrás: petkupa.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Műanyag labirintus

A lengyelországi Katowice fesztiválon PET palackokból álló labirintust készítettek.