Már lehet nevezni az ötödik PET Kupára!

Hír

írta: MTI
2017/02/02

Szerdán, a Tisza élővilágának emléknapján indult el a nevezés az 5. PET Kupára, amelynek résztvevői idén a Dombrád és Tiszalök közötti folyószakaszról gyűjtik össze a főként pillepalackból álló hulladékot.

A PET Kupa résztvevői az elmúlt években több mint tíz tonna szennyező anyagot távolítottak el a Tiszából, és több mint 60 súlyosan szennyezett parti területet derítettek fel, amelyekből húszat teljesen meg is tisztítottak.

Az akciónak köszönhetően eddig több mint 30 hulladékhajó épült meg, helyi közösségek csatlakoztak a környezetvédelmi erőfeszítésekhez, és a programról készült filmeknek köszönhetően sokakhoz jutott el a hír, hogy a Tisza segítségre szorul.

Az idei verseny újdonsága, hogy a Tisza egyik mellékfolyója is csatlakozik a kezdeményezéshez, így a Bodrog mentén élők is hajóra szállhatnak folyójuk megtisztításáért. Ezt a csapatot a Zöld Kör természetvédelmi szervezet vezeti, ők Sárospataktól Tokajig tisztítják majd a folyót és annak partjait, erdejeit.

A Tisza és a Bodrog évezredek óta Tokaj ütőerének számít, így a folyók állapota meghatározza Tokaj városának minőségét és megítélését, ezért is nagyon fontosak a PET Kupához hasonló természetvédelmi akciók.

Idén július 1-jén veszi kezdetét a szemétszedő verseny, amelyre a szervezők február elsejétől várják az elszánt magáncsapatok, cégek, támogatók és önkéntesek jelentkezését.


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló