A nagy fenyőfadilemma

Magazin

írta: Streit Nóra
2012/12/20

Ha karácsony, akkor karácsonyfa. A megfelelő darab kiválasztása és tárolása azonban nem egyszerű feladat, akár jó előre gondoskodunk róla, akár az utolsó pillanatokra hagyjuk. Jó hír, hogy házhoz is szállítják nekünk - kerékpárral. De vajon a vágott, az élő vagy a műfenyő az ideális? - erre is próbálunk választ találni.

A vágott fenyőt direkt erre a célra termesztik!
A hagyományos fenyőfákkal kapcsolatban az első kifogás általában az, hogy szegényeket miért vágják ki pár napnyi díszítésért, hogy utána a szemetesekben landoljanak. Tudni kell azonban, hogy az ünnepi fenyők elhanyagolható része származik természetes élőhelyről, erdőből, döntő többségüket mezőgazdasági művelésből szerzik a kereskedők, vagyis direkt erre a célra termesztik őket.

Nálunk általában 7-8 különböző fajta kerül forgalomba, de a legtöbb helyen három fajtára korlátozódik a karácsonyi fenyőkínálat. A luc a legelterjedtebb, ennek formája tekinthető klasszikusnak, és az ára is mérsékeltebb. Hátránya, hogy leveleit hamar ledobja az átlagos lakásbelsők körülményei közt. A nordmann fenyő tartósabb, és tűlevelei a luccal ellentétben nem szúrósak, ez kisgyermekes családoknál szempont lehet. Az ezüstfenyő magasabb árát kompenzálhatja, hogy leveleit sokáig megtartja.

A fenyő kiválasztása, tárolása is kellő gondosságot igényel
Érdemes a vásárlásra karácsonyfatalppal érkezni, sok árus rendelkezik tönkfaragóval, így a helyszínen a tartóba méretezhetjük a törzs alját, megkímélve magunkat az általában szenteste délutánján elérkező késes-baltás faragás rémétől.

Ha sikerült kiválasztani egy szemrevaló, friss fát, akkor következik a tárolás kérdése. Semmiképp se vigyük a nagy nap előtt a lakásba fenyőnket, mert a téli, fűtött, sokszor száraz levegőjű szobában megindul a levélhullás, és rossz esetben szentestére csak egy kopasz torzónk lesz. A hűvös, hideg helyek a megfelelők, mint a garázs, kamra, erkély, folyosó, de a kertbe is kirakhatjuk. Hasznos, ha a fát nedves újságpapírral borítjuk, majd nejlonba csavarjuk, így megőrzi nedvességtartalmát. Lakáson belül is érdemes hűvösebb helyre felállítani a fát. A legjobb, ha olyan talpat választunk, melybe vizet lehet tölteni, így az ünnepek alatt a fenyő némi nedvességhez jut.

Karácsonyi fenyőt  szinte minden sarkon lehet vásárolni, ám nem mindegy, hogy hol tesszük. A félreeső helyeken, vagy áruházak parkolóiban jellemzően a kertészetek rostáján kihullott "B"-kategóriás darabokat találjuk, igaz viszonylag olcsón. Az utcai, központi helyeken megtelepedett árusok portékája általában szép, ám árban magasabb lehet. Ha pedig kényelmesen, otthonról szeretnénk megoldani a favásárlást, erre is van mód: Budapesten belül rendelhetünk házhoz egy kiválasztott darabot, amit környezetbarát módon, kerékpárral szállítanak ki a Kantaa futárjai.


Alternatívák: műfenyő, kölcsönzött és kiültethető fenyő
A jellemzően műanyagból készülő élettelen karácsonyfák előnye nyilvánvaló. Tartósak, sok éven keresztül használhatóak, ezáltal megelőzzük a valódi fenyőkkel járó vesződségeket. Többé-kevésbé környezetbarátok is, mert annak ellenére, hogy műanyagból készülnek, sokéves használati ciklusukkal nem terhelik túlzottan a környezetet. Hátránya, hogy a műfenyőnek nincs illata, nem olyan szép, mint egy igazi, és sokaknak egyszerűen hangulatromboló.

Az élő fenyőt általában valamilyen akció keretében kínálják a kertészetekben, például az ünnepek után visszaveszik a vételár egy részének visszatérítésével, ez a kölcsönzött fa, ami jó választás azoknak, akiknél nem jöhet szóba a kiültetés. Más esetekben a dézsás, földlabdás fenyőkhöz levásárolható kupont adnak.

Az élő fa előnye, hogy (szerencsés esetben) maradandó kerti díszhez jutunk, és kivonjuk magunkat az élő anyag pazarlása alól. Hátrányként jelentkezik, hogy az egyáltalán nem szobába való fenyő tartása gondoskodást igényel, az a legnagyobb kihívás, hogy életben tartsuk az ünnepek végeztéig. Ennek érdekében próbáljunk strapabíróbb fajtájút, korút (4-5 éves), és kezelhető méretűt (maximum 150-180 cm) választani. Lakásban nem ajánlott huzamosabb ideig tartani a gyökeres fenyőt, legfeljebb az ünnep ideje alatt. Az égősort lehetőleg hagyjuk le az élő fáról, vagy inkább kisebb fényerejűt vásároljunk, mivel  hőmérsékletkülönbséget alakíthat ki az ágakon, főleg a csúcson, ami a fát megzavarja a nyugalmi időszakban, és kiültetéskor megfagyhat, sérülhet. Ünnepi vendégünket karácsony után bármikor ki lehet ültetni fagymentes időszakban, vagy védett, de hűvös, napos helyen lehet tárolni a kiültetésig.

 

A rovat új hírei

Hasonló