Innovatív fenyőfavásár: így is lehet ökosabb a karácsonyunk

Hír

írta: ecolounge
2015/12/01

Okos, ökos, és példamutató! Egy zalai cég csak megrendelésre vágja ki a fenyőfákat.

Magyarországon évente körülbelül 1,6 - 1,8 millió fenyőt vágnak ki, melynek nagyjából a kétharmadát sikerül eladni, a többit - akárcsak a felhasznált fákat - az új év beköszöntét követően megsemmisítik. Több ötlet is felmerülhet arra nézve, hogy hogyan menthetjük meg a fákat, de a dolognak sokszor inkább a hátulütőivel szembesülünk: úgy tűnik, előnyben vannak azok, akik kertesházban laknak, ők ugyanis kiültethetik a gyökeres fenyőt – már ha túlélte az ünnepeket - , vagy évről évre feldíszíthetik ugyanazt a fát az udvaron. Szóba jöhet még a dekoráció készítése, illetve a visszaváltható fenyő, végső esetben a műfenyő beszerzése.

Tény, hogy a karácsonyfaként használandó fenyőket kifejezetten vágásra szánt ültetvényeken termesztik, tehát szó sincs esztelen környezetrombolásról. - Ugyanakkor pazarlásról igen! Természetbarátabb és persze fenntarthatóbb lenne, ha kizárólag annyi fenyő kerülne kivágásra, amennyire valóban szükség van. Arról nem is beszélve, hogy a fenyők a fotoszintézis során széndioxidot vonnak el, és az általuk kibocsátott aerosolok enyhítik a klímaváltozás hatásait is.

Egy zalai cég úgy döntött, elejét veszi az esztelen pazarlásnak. Surdi és nemespátrói ültetvényeiken csak azokat a fenyőfákat vágják ki, melyekre megrendelés érkezik. Honlapjukon fényképek alapján és magasság szerint választhatjuk ki a nordmann, luc- valamint ezüstfenyő közül a legszimpatikusabbat, melyet aztán a kijelölt pontokon, december 19 és 22. között vehetünk át, de a cég Budapest bizonyos kerületeire házhozszállítást is vállal. A megrendelések december 15. éjfélig adhatóak le.

 

A rovat új hírei

Hasonló

A nagy fenyőfadilemma

Ha karácsony, akkor karácsonyfa. A megfelelő darab kiválasztása és tárolása azonban nem egyszerű feladat.

A rovat legolvasottabbjai