5 innováció, mellyel környezetbaráttá válhat a divat!

Hír

2016/02/03

Egyre többet hallunk arról, hogy a divatipar a jelenlegi formájában nem fenntartható és hatalmas társadalmi, környezeti pusztítással jár. Nemcsak a ruhákat gyártó munkások élnek gyalázatos körülmények között, de a ruhapazarlás is minden eddiginél nagyobb méreteket ölt. A világon ma több ruha fogy, mint valaha, és az átlag amerikai 68 öltözéket dob ki évente. H&M által fenntartott alapítvány ennek az áldatlan helyzetnek a megoldására Global Change Award néven versenyt hirdetett. A kihívásra a cégek és feltalálók olyan ötletekkel nevezhettek, melyek környezetbarátabbá tehetik a divatipart. Íme, a döntős ötletek, melyek közül szavazással választják ki a legjobbat.

Poliészterevő mikrobák
A poliészter ma a leggyakrabban használt ruhaalapanyag. Petróleumból készül, és az újrahasznosítása eddig nem igazán érte meg, a poliészterevő mikrobák azonban megoldást hozhatnak erre a problémára. Ezek az organizmusok a polimereket kisebb egységekre bontják, melyeket aztán értékesíteni lehet a gyártóknak. Ez az eljárás a kevert anyagokon is működik, melyekben például pamut is van. A metódusnak nagy előnye még, hogy olcsóbb, mint a hagyományos eljárással történő gyártás.

Kidobott ételből ruhaanyag
Láttunk már példát arra, milyen, ha élelmiszerből készül alapanyag, és úgy tűnik, ez a megoldás újabb és újabb ötleteket hozhat. Most egy startup olyan módszert fejlesztett, mely a citrusok felhasználása során keletkező melléktermékekből, vagyis a gyümölcsök héjából és magjából készít fonalat. Termékeny megoldásnak ígérkezik, ha figyelembe vesszük, hogy a narancslégyártás során évente körülbelül 25 millió tonna szerveshulladék keletkezik.

Algaalapú textil
Talán nem is gondolnánk, mekkora ökológiai lábnyommal jár a pamuttermesztés. Egy farmernyi pamuthoz több ezer liter vízre van szükség, emellett több rovarölőszerre, mint bármely más terményhez. Ezzel szemben a természetes közegében élő gyorsan növő alga nem igényel külön öntözést, és általa nagyobb termőterületek is felszabadulhatnak az élelmiszertermelés számára. A feltalálók nyitott szabadalmon dolgoznak, mely részletezné az algatextil gyártásának lépéseit.

Pamutújrahasznosítás
A pamutot sem olyan könnyű ruhaként újrahasznosítani, bár a kiszolgált darabok még így is végezhetik szigetelőanyagként. Egy új eljárás azonban azt ígéri, környezetbarát módon oldja fel a régi pamutot, melyből aztán új szálakat lehet majd készíteni.

Textilhulladék adatbázis
A ruhagyártás során az alapanyagok mintegy 15%-a végzi a szemétben. Az egyik ötletgazda olyan adatbázist tervezett, mely feltérképezné a maradékokat, hogy a tervezők tudjanak számolni vele, és fel tudják használni.

A verseny döntősei között helyezés szerint osztják szét az egymillió eurós díjat. - "Látjuk, hogy temérdek jó ötlet születik, de az is igaz, hogy kevés olyan támogatás van, mely segíthetne megvalósítani ezeket. A versennyel ezeknek az ötleteknek akartunk megvalósulási lehetőséget adni, hogy létrejöhessen a változás." – mondta Erik Bang, a verseny projektmenedzsere.


Képek forrása:
Pamutfestő munkások - Wikipedia / Szerző: Claude Renault
Tengeri alga - Wikipedia / Szerző: Wilfredo R Rodriguez H

 

A rovat új hírei

Hasonló