Romlott tejből készült ruhák

Hír

írta: ecolounge
2015/09/03

A gyümölcspépből készült kézitáska után itt egy újabb kreatív ötlet! Egy német cég nem másból, mint tejfehérjéből készít ruhaanyagot.

Úgy tűnik, a már nem fogyasztható ételek hasznosításának ötlete egyre jobban mozgatja a feltalálók fantáziáját. Ezúttal ugyan nem étel, hanem ital került terítékre, de ismét a pazarlás megakadályozása a cél: megismerhetjük a tej újabb felhasználási területeit.

Észak-Amerikában például évente 2,2 millió tonna tejet öntenek ki, és Németországban is hasonló a helyzet, itt, 1,9 millió tonna landol a kukában. Német mérnökök és tudósok egy csoportja elhatározta, hogy megpróbál valami hasznosat kezdeni az emberi fogyasztásra már fel nem használható itallal. QMilk néven céget alapítottak, mely arra szakosodott, hogy a tejben található kasein nevű fehérjéből biopolimert hozzon létre.

A cég alapítója Anke Domaske, aki eredetileg rákkal küzdő nevelőapjának keresett olyan ruhákat, melyeket nem kezeltek vegyszerekkel. Így kezdett el érdeklődni a tejfehérje iránt, melyet már a ’30-as évektől használnak a textiliparban, igaz, hogy eddig minden esetben más kémiai anyagokkal keverték. A hölgy úgy döntött, megalkotja a saját, vegyszermentes változatát.

De mégis mit keres a tejfehérje a ruhában? A belőle készült ruhafonaltól a textil selymesebb és könnyebben színezhető lesz, valamint javul a nedvszívóképessége. Azonban nemcsak ruhát lehet belőle készíteni, hanem, mint a cég kínálata bizonyítja, lakástextilként, bútor- és autóüléshuzatban is hasznosítható a biopolimer, sőt, kozmetikai összetevővé is válhat, mely helyettesítheti a mesterséges anyagokat.

A cég a termékeit olyan nyers tejből készíti, mely a piacon már nem állja meg a helyét, de összetevői értékesek lehetnek más célokra. Fontosnak tartják, hogy olyan termékeket állítsanak elő, melyek minden szempontból megfelelnek a fenntarthatóság követelményeinek, és ezzel a hétköznapi emberek figyelmét is ráirányítják a környezetvédelem fontosságára, a pazarlás megállítására.


Kép forrása: Wikipedia, Szerző: fdecomite

 

A rovat új hírei

Hasonló

Az anyag forradalma

Banán- és tojáshéjból, mezőgazdasági maradékokból vagy állati zsírból készülhetnek a jövő használati tárgyai és ...