Fenntartható divat: Hogyan öltözködjünk és szépüljünk zölden és egyben divatosan?

Hír

2019/10/27

A textilipari vállalatok jelentős részre nagy nyomás alá helyezi környezetünket, hiszen - amellett hogy a termelési és gyártási folyamatoknál, valamint a szállításnál jelentősen terhelik bolygónkat - silányabb minőségű, nem időtálló termékeket állítanak elő, azaz nem fenntartható üzletpolitikát folytatnak. A fogyasztók jelentős hányada egyre gyakrabban, egyre több ilyen divatárut vásárol.

A fast fashion rengeteg ember számára teszi lehetővé, hogy trendi darabokat hordjon, anélkül, hogy nagyon megterhelnék a pénztárcájukat. Szinte hetente kerülnek ki a boltok polcaira új trendek, és gyakran megesik, hogy annyira elvakít az újdonság és a divat varázsa, hogy nem vesszük észre, milyen rosszat teszünk ezzel a környezetünknek. Az olcsóbb árnak bizony árnyoldalai is lehetnek, megeshet, hogy az így vásárolt textilek nem kifejezetten hosszú életűek, ezért rövid időn belül újra vásárolni kényszerülünk, és vannak olyan szereplői bizony a textiliparnak, akik bizony erre az impulzus alapú vásárlásra ösztönöznek minket. Ha nem vagyunk tudatosak, akkor ez sokszor sikerülhet is nekik. Ezért is fontos hangsúlyozni, hogy a legjobb megoldás a tudatos vásárlás, valamint az újrahasználat!

Fontos, hogy megtanuljunk okosan és ökosan shoppingolni. Először is tegyük fel magunkban a kérdést: valóban szükségünk van az adott ruhára? Amennyiben a vásárlás mellett döntünk, figyeljünk oda, hol gyártották a ruhát, milyen anyagból készítették. Próbáljuk a már megunt, elszakadt textiliánkat is minél tovább benntartani az életciklus folyamatban, akár továbbadással arra rászorulóknak, akár úgy, hogy hasznosítsuk újra. Újrahasznosított anyag viselésével hozzájárulhatunk mi fogyasztók is, hogy egy textil minél több ideig benn maradjon az életciklus folyamatban és ne a környezetet terhelje, hanem hasznunkra legyen. Tegyünk hát így, tegyünk mi is a környezetünk érdekében azáltal is, hogy oda figyelünk az öltözködési szokásainkra. A környezetvédelemnek és a divatnak nem kell különválnia!

Erre remek példa a Green Culture Mozaik kollekciója, mert attól, hogy valami környezettudatos, még lehet divatos is, nagyon is! Éljünk hát vele minél többen, hogy a Földünk is tovább élhessen. A Green Culture által hirdetett ökodivatos ruhák a Mozaik ruhakollekción alapszanak, melynek minden darabja belsőleg patentokkal ellátott, így a kiegészítők és az alapruha könnyen összeilleszthető és számtalan módon variálható. A Mozaik ruhák tervezője, Dr. Szabó Krisztina a környezetvédelem szempontjait is figyelembe vette és pontos számításokat végzett, mely szerint egyetlen darab Mozaikruha pár db kiegészítővel helyettesíthet 13 ruhát, ezzel 40 méter textilt spórolható meg a ruha élettartama alatt.

A Green Culture alapítójáról és tervezőjéről elmondhatni, hogy Ő is a felelős textilgyártók, tervezők sorát bővíti, akik elkötelezték magukat a fenntartható fejlődés mellet. Mozaik ruhái esetében ez úgy nyilvánul meg, hogy a textilek ésszerű felhasználását követi a tervező, ezzel jót téve a környezetünknek, mert a textilipar környezetszennyező tevékenységét csökkentik a minimális anyaghasználat által. Krisztina oly annyira szívén viseli a környezetvédelem ügyét, hogy a lehetséges öko megoldásokat a kollekciói megálmodása során még inkább fokozta. A minimális anyaghasználaton felül a kiegészítőket korábbi, már használt textilekből készítik, szaknyelven újrahasznosítják azokat a feleslegessé vált textildarabokat, melyek sorsa a konténerben végződött volna.

2008-ban a Magyar Telekom életre hívta a DELFIN Díjat, melyet évente ítél oda e megmérettetésen induló, a fenntartható fejlődés iránt legelkötelezettebb vállalkozásoknak. 2019-ben a fenntartható innováció kategóriát a Green Culture nyerte el.

Partnerségek a fenntarthatóság jegyében

A fenntartható divatot képviseli a Green Culture valamennyi partnere is, akik mindemelett rendkívül fontosnak tartják azt is, hogy a mai rohanó élettempóban, a szürke hétköznapokban legyünk nők, hiszen mindenki megérdemel egy kis törődést, egy kis szépítkezést, természetesen természetes összetevőkből készült termékekkel, mind a hajformázó termékek, mind a smink, mind az illatok tekintetében. Ezért olyan szépségápolási szakemberekkel működik együtt, akiknek hitvallása egyezik a Green Culture alapvető értékeivel, céljaival. A hajformázást Teleki Dóra, a kozmetikai termékek kiválasztását Králik Márti sminktanácsadó látja el, akik ügyelnek arra, hogy a szépítkezés során olyan termékeket használjanak a szépülni vágyó Hölgyeken, melyek állatokon nem teszteltek és természetes, illetve természetközeli eredetű alapanyagokból készülnek. Ez azért is fontos, mert ami közvetlenül érintkezik bőrünkkel, az bizony bekerül a szervezetünkbe. Ezért sem mindegy mit kenünk és mit fújunk magunkra. Az utóbbiban, a kizárólag természetes, növényi összetevőkből készült egyéni illatunk kiválasztásában Havasi Patrícia  aromaterápiás tanácsadó segít és egyben gondoskodik is a helyiség kellemes illatáról, hiszen egy jól megválasztott illattal bizony hathatunk lelkiállapotunkra. Kövér Tibor fotográfus pedig a környezettudatosságot szem előtt tartva az elkészült fotókat minden esetben digitális formában juttatja el a résztvevő vendégeknek, mellőzve ezzel a felesleges papírhasználatot.

Partnerség az esélyegyenlőség jegyében

A Green Culture a környezetünk védelmén túl az esélyegyenlőség szempontjait is figyelembe veszi és támogatja a sérült embertársainkat. A cég vallja, hogy nem létezik két egyforma sorsú ember, és bizony van, akinek sokkal több nehézséggel kell szembenéznie a mindennapok során. Nagyon fontos, különösen a mai rohanó és önérvényesítő világban, hogy odafigyeljünk a másikra, segítsünk nekik  hogy jól érezzék magukat. Mint sok hasonló társuknak, nekik is álomvilág a szépség-és a divatipar, és mindig rendkívül boldogok, amikor kifutóra léphetnek, ezért azon tevékenykedik, hogy kisebb-nagyobb rendezvényekkel, fotózásokkal megmutassa, hogy a különböző fogyatékossági csoportoknak, krónikus betegeknek, illetve más betegséggel együtt élő embereknek is helye van a divat és a szépség világában. A divat egy jó és hatásos eszköz arra, hogy közelítsünk!


Kép forrása: pexels.com / Szerző: Burst

forrás: Green Culture
Ön oda figyel környezetvédelmi szempontból, milyen ruhát vesz?

A rovat új hírei

Hasonló

Divat, bringásokra szabva

A rendszeresen bringázóknak fontos, milyen öltözékük van. Egyre inkább szempont a praktikum és a biztonság mellett a trend is.