Az egyik gyakori rovarirtószer mézben való jelenlétének kimutatására fejlesztettek ki hatékony módszert

Hír

írta: MTI
2020/11/26

A környezetbarát és teljesen automatizált technológia a háziméhekre veszélyes piretroid tartalmú rovarölőszerek jelenlétét képes kimutatni a mézben.

A piretroidok a rovarölőszerek azon két fő csoportjának egyikét alkotják, amelyek hozzájárulnak a méheket veszélyeztető úgynevezett elnéptelenedés szindrómához, amikor egy méhkolóniában a dolgozók hirtelen eltűnnek, magára hagyva és ezzel pusztulásra ítélve a királynőt és a többi méhet.

A gazdák közvetlenül a növényekre permetezik a rovarölőket. Ezek neurotoxinok, amelyek befolyásolják az agy és az idegek működését, bénulást és halált előidézve a rovaroknál.

A kanadai Waterloo Egyetem szakemberei szilárd fázisú mikroextrakciót (SPME) alkalmazva vonják ki a piretroidokat a mézből. Ezzel azt vizsgálják, hogy a szerves vegyületek szintje nem haladja-e meg az emberre nézve biztonságos értéket.

A mézvizsgálat továbbá segít feltérképezni, hogy hol és milyen mennyiségben használnak piretroidokat. Kémiai tulajdonságaik miatt a piretroidokat hagyományosan nehéz kivonni. "Egy kis mennyiségű alkohol hozzáadásával feloldjuk, mielőtt az automata SPME rendszerrel kivonjuk az anyagot" - magyarázta Janusz Pawliszyn, az egyetem munkatársa.

"Reményeik szerint ez a nagyon egyszerű módszer segíteni fogja a hatóságokat annak feltárásában, hogy hol alkalmazzák veszélyes mennyiségben ezeket a rovarirtókat és végső soron segít megóvni a méhpopulációkat" - mondta Pawliszyn.

A kutatók által megvizsgált mézek közül azokban, amelyekben kimutattak piretroidokat, mind megengedett mértékben tartalmazták a vegyületet.


Kép forrása: Pexels, Szerző: Ion Ceban

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló