Trump környezetvédelmi hivatala engedélyezte a méhgyilkos rovarirtó szert

Hír

írta: ecolounge
2019/07/13

Az amerikai Agriscience vállalat által gyártott sulfoxaflor nevű, neonikotinoid alapú rovarirtót korábban már kivonták a forgalomból, miután bizonyítást nyert, hogy alkalmazása egész méhkolóniák pusztulását idézte elő.

2015-ben - miután méhészek több csoportja indított pert - szövetségi bíróság mondta ki a veszélyes szer alkalmazásának, illetve forgalmazásának tilalmát. Döntésük indoklásában a bírák hangsúlyozták, hogy a vegyszer forgalomba hozatalát megfelelő vizsgálatok hiányában és téves adatok alapján engedélyezték.

Az USA környezetvédelmi hivatala (EPA) most ismét engedélyezte a vegyszer használatát (előzményekről itt olvashat), amelynek újbóli bevezetése ellen nemcsak a méhészek, hanem az amerikai gazdák jó része is tiltakozott.

Alexandra Dapolito Dunn, az EPA igazgatóhelyettese pénteken azt mondta, hogy új kísérleti eredmények és elemzések állnak rendelkezésre, és ezek azt bizonyítják, hogy a vitatott rovarirtó csak a méhek elhanyagolható nagyságú csoportjára lehet veszélyes. Dapolito Dunn ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a hivatal új - kötelezően betartandó - használati utasítást is kiadott. Eszerint a sulfoxaflort nem szabad virágzásban lévő gyümölcsfákra vagy magvas növényekre permetezni, így a virágra repülő méhállomány is kevésbé sérülhet. Az EPA tisztségviselője a növénytermesztők számára "fontos és nagyon hatékony" rovarirtónak nevezte a vegyszert.

Michele Colopy, az egyik méhészszervezet vezetője elutasította az érvelést, és megismételte, hogy a neonikotinoid alapú vegyszer változatlanul veszélyes a méhkolóniákra. Lori Ann Burd, a Biodiverzitás Központ nevű környezetvédelmi szervezet igazgatója felelőtlennek nevezte az EPA döntését.

A globális rovarirtó-piac mintegy 40 százalékát kitevő neonikotinoid alapú vegyszerek számos madárfaj - köztük fecskék, seregélyek és rigók - egyedszámának csökkenéséért is felelősek, az EU 2018-ban döntött betiltásukról.


Kép forrása: pexels.com

 

A rovat új hírei

Hasonló