A méhek trükkökre tanítják egymást

Hír

írta: ecolounge
2016/10/11

A poszméhek ügyesen ellesik egymástól az új képességeket. A kísérletben a cukros víz megszerzésének módját sajátították el.

Egy új kutatás szerint a méhek nemcsak gyorsan tanulnak, de tanítják is egymást. A kísérletben a poszméhek elé átlátszó anyaggal borított, apró korongokat tettek, melyek közepét cukros vízzel töltötték meg. Voltak olyan méhek, amelyek maguktól rájöttek, hogyha meghúzzák a zsineget, hozzájuthatnak az értékes nedűhöz, de sokan voltak olyanok is, melyeket a tudósoknak kellett betanítaniuk.

Egy csoportnak megtanították a trükköt, majd egy másik csoportot is beengedtek, hogy megfigyeljék, mit tesz az első csoport. A második csoport 60%-a elsajátította a feladatot, és maga is demonstrátorrá vált, akiktől a többiek tanulhattak. Ez a mechanizmus, mely lehetővé teszi az új képességek továbbadását, biztosítja, hogy az új tudás továbbéljen a kolóniában jóval az eredeti tanulók halála után is.

A kutatók összefoglalása szerint ez fontos lépés a tanulás megértése felé. Bár a tanulást magas szintű kognitiv folyamatnak tartjuk, azt látjuk, hogy az állatok egyszerűbb szinteken is képesek tanulni: a motoros és asszociatív tanulás alapvető eszköztárával rendelkeznek és a tanuláshoz nincs szükségük kifinomult gondolkodásra.

Sajnos a méheket - így a poszméheket is - a kihalás veszélye fenyegeti, köszönhetően az embernek: A magas CO2- és metán kibocsátás, az erdők kipusztítása, a víz- és talajszennyezés, a méhgyilkos vegyszereknek minősülő permetező - növényvédő szerek együttesen tizedelik a méhpopulációkat. "Ha kipusztulnak a méhek, az emberiség csak négy évvel éli túl az apró rovarok eltűnését." - Hogy valóban Albert Einstein mondta-e e neki tulajdonított idézetet, vagy csak utólag hozták össze a nevével, nem lehet eldönteni. A mondanivalója azonban igaz, hiszen az élelmiszerek 70%-ának előállításához szükség van a méhek és más beporzók munkájára. Mezőgazdasági szerepük felbecsülhetetlen, eltünésükkel összeomlana az ökológiai egyensúly.

forrás: youtube.com

A rovat új hírei

Hasonló

Több mézet kellene fogyasztanunk!

A mézfogyasztás fontosságáról, a méz élettani hatásairól és táplálkozásunkban betöltött nélkülözhetetlen szerepéről ...