A méhek titokzatos életét megfigyelő program kezdődött Londonban

Hír

írta: MTI
2016/06/22

Időjárásnak ellenálló, színes számozott címkével ellátott több száz méhet bocsátottak szabadon kedden Londonban a Queen Mary Egyetem tetejéről biológusok, hogy megfigyelhessék és adatokat gyűjthessenek a méhek titokzatos életéről a brit fővárosban.

A szakemberek egyben arra bátorították a lakosságot, hogy jegyezzék fel, hány számozott méhet láttak kertjükben, teraszukon, és küldjenek fotókat róluk, valamint a brit főváros leginkább méhbarát kertjeiről.

A Londoni beporzók nevű projekt célja, hogy megtalálják a méhek legkedveltebb helyeit, legkedveltebb virágjait a brit fővárosban - adta hírül a phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportál.

Kedden ötszáz számozott méhet bocsátottak szabadon, és még több százat fognak minden egyes héten a következő egy hónapban.

Lars Chittka projektvezető elmondta, hogy a "rendszámtáblával ellátott" méhek lehetővé teszik mindenki számára, hogy saját tudományos munkát folytasson és kérdéseket tegyen fel a méhek viselkedéséről".

Például az érdeklődők megfigyelhetik, hogy visszatér-e az adott méh a teraszukra, feljegyezhetik azt, hogy ez mely napszakban történt, hányszor tért vissza és milyen virágot részesít előnyben - magyarázta.

Chittka közölte, a szakemberek a projekttől azt is remélik, hogy a kerttulajdonosok körében nőni fog a méhek megbecsülése.

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Több mézet kellene fogyasztanunk!

A mézfogyasztás fontosságáról, a méz élettani hatásairól és táplálkozásunkban betöltött nélkülözhetetlen szerepéről ...