Az ökológiai gazdálkodás az éghajlatra károsabb, mint az intenzív konvencionális gazdálkodás?

Hír

írta: MTI
2019/01/12

Mostanában több helyen olvashattunk cikkeket, miszerint az ökológiai gazdálkodás az éghajlatra károsabb, mint az intenzív konvencionális gazdálkodás. Ezt egy, a svédországi Chalmers Műszaki Egyetem közreműködésével készült tanulmány félreértelmezése alapján osztotta meg több nem szakmai fórum.

Kiragadott információk alapján értelmezték a 2 termelési rendszer hatásának különbségeit. Állításuk szerint a bio termelés nagyobb területet igényel a konvencionálisnál, mivel nem használnak műtrágyát. Azt nem említi, hogy a szervestrágyák beltartalmi értékeiből adódóan sokkal komplexebb tápanyag jut az adott növénynek, nem is beszélve a talajéltre gyakorolt pozitív hatásaikról, így hozzájárulva a talajok tápanyag-szolgáltató képességének fenntartásához. Oka van, hogy nem hallunk róla, hogy erdőket irtanának, hogy biogazdálkodásba kezdjenek egy területen.

A bioélelmiszer előállítást beruházásként tüntetik fel, azonban az ökológiai termelési módszer egy komplex, a termelés és a környezet között kialakított élő rendszer, ami nem a természet rovására történik. Sokan összemossák az ökológiai gazdálkodás és a bio üzemanyag-termelés fogalmát, pedig a valóságban egymás szöges ellentétek. A bioüzemanyag előállításhoz műtrágyát, növényvédőszert és adott esetben genetikailag módosított növényeket használnak, amit az ökológiai gazdálkodás tilt.

Születtek olyan tanulmányok is, magasabb színvonalon, amik azt mutatják, hogy ökológiai gazdálkodással 10 milliárd embert is el tudna tartani a Föld.


Kép forrása: pexels

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló