A jövő farmja: hidropóniás, fenntartható növénytermesztés fejlesztésén dolgoznak a SZTAKI kutatói

Hír

írta: MTI
2021/01/30

Sokaknak a hidropónia fogalma a kertészetből, szobanövények gondozásával kapcsolatban lehet ismerős, azonban egyre többen gondolják úgy,, hogy a hidropóniás növénytermesztés lehet a jövő fenntartható megoldása az élelmiszerkérdésre. Az ELKH SZTAKI is részt vesz a HydroCobotics nevű projektben, melynek célja egy hidropónián alapuló, környezetbarát, automatizált növénytermesztési eljárás kidolgozása.


A hidropónia olyan fenntartható és profitábilis növénytermesztési eljárás, amelyhez talajt nem, csak vizet és ásványi anyagokat használnak. Ennek egyik előnye, hogy helyet lehet vele megtakarítani, másrészt pedig a klasszikus eljárásokhoz képest sokkal több és többféle növény termeszthető így egy viszonylag kicsi területen - áll az ELKH MTI-hez eljuttatott pénteki közleményébében.

A tájékoztatás szerint a hidropóniás rendszerek terjedését jelentősen lassítja, hogy a növények sokfélesége miatt a minőség-ellenőrzés nehezen automatizálható, a csomagolás pedig emberi munkaerőt igényel, elsősorban az egymástól gyakran eltérő kiskereskedelmi standardok miatt. Ahhoz, hogy minél hatékonyabban lehessen automatizálni egy ilyen hidropóniás rendszert, ember-robot együttműködésre van szükség.

Mi a hidropónia?

A hidropónia talaj nélküli növénytermesztést jelent tápoldatban. Több fajtája is létezik: vízkultúrának nevezik, ha a termesztett növények gyökereikkel csupán folyadékba merülnek; ha szervetlen anyagba (pl. kőzúzalék) kapaszkodnak, kavicskultúrának, ha szerves anyagra (szalma, tőzeg, forgács) települnek, tőzegkultúrának hívjuk. Létezik aerokultúra is, ez esetben a növények ún. tápködből (tápoldatos vízpárából) táplálkoznak. Egyes országokban (pl. Japánban) bonyolult berendezésekben már felgyorsított növénytermesztést folytatnak hidropónia segítségével. (Forrás: agraroldal.hu)

"A projekt célja egy új alkalmazás, illetve egy előre meghatározott forgatókönyv alapján validált biztonsági protokoll létrehozása függőlegesen kialakított hidropónikus rendszerekhez. Mindezt egy mobil robotplatformra szerelt kollaboratív robotkar, kereskedelemben kapható szenzorok és további újonnan kifejlesztett védőeszközök integrálásával fejlesztik ki a kutatók" - közölték.

A H2020 kaszkádpályázaton 150 ezer eurós (csaknem 54 millió forintos) támogatást elnyerő, kilenc hónapos projekt 2021. januárban indult el.


Képek forrása: commons.wikimedia.org / Bright Agrotech; 2. NASA/KSC Photo ID: KSC-04PD-1312
forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló