Csapvízzel a műanyagmentesebb életért

Hír

2018/07/11

A Magyar Víziközmű Szövetség örömmel csatlakozik a Felelős Gasztrohős Alapítvány, a Humusz Szövetség és a Refill kezdeményezéséhez, amelyben közösen kívánják felhívni a lakosság figyelmét a műanyagmentes életre, a környezettudatos viselkedésre a „Töltsd velünk a júliust” elnevezésű kampányukkal.

A Magyar Víziközmű Szövetség, mint a hazai ivóvíz szolgáltatók és szennyvízelvezetéssel foglalkozó szolgáltatók szakmai érdekképviseleti szervezete, zászlós hajójára tűzte ki a csapvíz népszerűsítését és az ivóvíz presztízsének védelmét, valamint annak erősítését!

Mindannyian tudjuk, hogy az ivóvíz a jövőnk és a fejlődés alapja. Az ivóvízellátás stratégiailag kiemelt jelentőségű kérdés, hiszen hamarosan a megfelelő minőségű és mennyiségű vízhez való hozzájutás jelenti majd a legkomolyabb problémát az emberiség számára. Napjainkban rengeteget hallani arról, hogy mikroműanyagok árasztanak el bennünket, azonban ha odafigyelünk és környezettudatosan viselkedünk, közösen megállíthatjuk ezt a folyamatot!

A Töltsd velünk a júliust kampánnyal a szervezők szeretnék csökkenteni az egy használat után szemétbe kerülő PET palackok számát, ezért buzdítanak mindenkit arra, hogy amikor lehetősége van rá, töltse újra kulacsát! A kezdeményezéshez rengeteg Fenntartható Vendéglátóhely is csatlakozik, ahol bárkinek lehetősége van arra, hogy csapvízzel újratöltse kulacsát, palackját!

S hogy miért csapvízzel töltsük újra kulacsunkat?

  • Azért, mert a csapvíz OLCSÓ! 1 m3, azaz 1.000 liter csapvízzel pontosan 2.000 db 1⁄2 literes palackot lehet megtölteni. 1 m3 víz ára Magyarországon átlagosan 260 Ft /m3, tehát, ha kiszámoljuk, akkor egy fél literes flakont pontosan 13 fillérből tudunk megtölteni.
  • Azért, mert a csapvíz BÁRMIKOR ELÉRHETŐ! Hazánkban mindenhol rendelkezésre áll a jó minőségű csapvíz, Magyarországon a vezetékes ivóvízzel ellátott települések aránya 100% -os.
  • Azért, mert a csapvíz EGÉSZSÉGES! Tartalmazza az emberi szervezet számára szükséges és elégséges ásványi anyagokat, ezenkívül változatosan fogyasztható, hiszen gyümölcsökkel, zöldségekkel, fűszerekkel ízesítve igazán ízletes, finom szomjoltó készíthető belőle.
  • Azért, mert a csapvíz BIZTONSÁGOS! Magyarországon az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer a csapvíz. A víziközmű szolgáltatók szigorú kritériumok alapján, napi szinten ellenőrzik az általuk szolgáltatott ivóvizet.

"Magyarországon kivételesen szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen az országban mindenhol fogyasztható a csapvíz és a szolgáltatók által fenntartott nyilvános kutak vize is. A kampányhoz való csatlakozással mi is szeretnénk felívni a figyelmet arra, hogy PET palack nélkül is bármikor, bárhol elérhető az ivóvíz és kérjük az éttermeket, vendéglátóhelyeket, hogy csatlakozzanak ehhez a kiváló kezdeményezéshez, hiszen ezzel is hozzájárulnak a környezet és a vízkincs védelméhez. Az ivóvizet pedig ebben a nagy, nyári melegben kifejezetten ajánlom fogyasztásra mindenkinek, egészségükre!” - Nagy Edit a Szövetség főtitkára.

 

forrás: Magyar Víziközmű Szövetség

A rovat új hírei

Hasonló