PET-mentességet vállalt több polgármesteri hivatal

Hír

2018/09/20

A jövőért érzett felelősség és elkötelezettség jegyében öt település kötelezte magát arra, hogy önkormányzatuk polgármesteri hivatalát a jövőben PET-mentes hivatallá alakítják.

Napjainkban Magyarországon évente mintegy 3.8 millió tonna háztartási hulladék keletkezik, melyből közel 50 ezer tonnát a PET palackok tesznek ki. Sajnálatos módon ennek az óriási mennyiségű műanyag hulladéknak mindössze alig 15 % -a kerül újrahasznosításra dacára annak, hogy a települések több mint 90%-ában rendelkezésre áll a szelektív hulladékgyűjtés lehetősége. A műanyagok bekerülve a környezetünk természeti körforgásába számtalan veszély forrásaivá válhatnak.

A leghatékonyabb hulladékkezelés mindig az, ha elsődlegesen arra törekszünk, hogy a hulladék mennyiségét csökkentsük, azaz ne terheljük feleslegesen a környezetünket.

A Klímabarát Települések Szövetsége (KBTSZ) által 2018. szeptember 13-án szervezett "Terítéken a Fenntarthatóság" elnevezésű települési konferencián öt település - Budapest Főváros XII. kerület, Gyenesdiás, Ipolytölgyes, Szigliget és Tápiószentmárton - aláírásukkal kötelezték magukat arra, hogy önkormányzatuk polgármesteri hivatalát a jövőben PET-mentes hivatallá alakítják.

A KBTSZ elnöke, Kovács Lajos rámutatott arra: minden települési önkormányzat polgármesteri hivatala a helyi közügyek legfontosabb fóruma, ezért az itt megjelenő példák és megoldások jól tükrözik a település elköteleződésének irányait.

A KBTSZ jelen kezdeményezésével arra kéri és ösztönzi Magyarország valamennyi településének a vezetőjét, hogy hasonló elköteleződéssel és jó példával elöl járva mentesítsék hivatalukat a PET hulladéktól, ne vásároljanak közpénzen divatos, ám teljesen felesleges hulladékot termelő palackos ivóvizet. Az eldobható palackok helyett népszerűsítsék inkább a csapvizet, vagy az egyéb újra felhasználható eszközöket alkalmazó alternatív megoldásokat.

A következő hetekben a Szövetség minden települési önkormányzat vezetőjét megkeresi és felkéri, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez, ezzel is hozzájárulva Magyarország fenntartható városi környezetének megőrzéséhez.


Kép forrása: pixabay.com

 

forrás: KBTSZ

A rovat új hírei

Hasonló