Delfinhang terápia Magyarországon

Interjú

2014/04/08

Számos kutatás bebizonyította, hogy a delfineknek érzelmeik, kitűnő memóriájuk, és rendkívüli kommunikációs képességeik vannak, amit csak megerősítenek azok a személyes történetek, amelyek során ezek a különleges állatok bajbajutott embereken segítettek. Kovács Judittal, a Szenzoros Delfin-, Hangterápia Program kidolgozójával beszélgettünk delfinekről, az emberre gyakorolt hatásukról, valamint az általa alkalmazott terápiáról.

eco: Sokakban felmerülhet a kérdés, vajon hogyan találtál rá a delfinhang terápia módszerére. Mi volt előbb: a delfinekhez való vonzódás, vagy pedig egy eszközt keresett rászoruló gyermekek, és felnőttek segítésére?

KJ: A delfinekhez mindig is vonzódtam, de elérhetetlennek tűntek. Aztán a lányomnak köszönhetően részt vehettem egy delfinterápián, és testközelben tapasztalhattam meg e csodálatos lények szeretetét, amely hónapokon át hatalmas lendültet adott. Ekkor határoztam el, hogy ezt a fantasztikus érzést másoknak is szeretném átadni.

eco: Legtöbbünknek nem adatott meg, hogy saját élményeik legyenek a delfinekkel kapcsolatban, mégis mindenki hallott már a delfinek gyógyító hatásáról. Pár mondatban kifejtenéd, hogy mi az, ami ezeket az élőlényeket különlegessé teszi?

KJ: A látványuk, a lényük, a hangjuk, a vidámságuk, a szervezett közösségben élésük, ahogy az egy csoporthoz tartozó delfinek egymás között kommunikálva halásznak. „Egy mindenkiért, mindenki egyért! – boldog társas kapcsolatban élnek. Azonban a leghatalmasabb, ahogy ősidők óta segítik az embereket. Mitológia történetek őrzik, hogyan mentették meg a bajba jutott hajósokat, hogyan vezették őket a szárazföld irányába és ez ma sincs másképp. Hány történet van arról, ahogy bajba jutott embereket védelmezik pl. a cápák támadásaitól. A régi hajósoknál az életével fizetett az, aki megölt egy delfint, a beavatott hajósoknak delfinpénz volt a talizmánjuk. Ma, ha sikerült is visszaszorítani a halászatot , a Japán Taiji faluban évről évre megismétlődik a borzalmas mészárlás. Azonban a delfineket ez sem téríti el attól, hogy védelmezzenek bennünket, örömet és boldogságot hozzanak az életünkbe. Számomra ők a feltétel nélküli szeretetet hordozói, melyet a delfinterápia során is megtapasztaltam.

eco: A delfinek kivételes gyógyító ereje hogyan adható át egy tenger nélküli országban?

KJ: Hatalmas kutatómunkába kezdve átolvastam a külföldi szaklapokat, a delfinterápia tapasztalatait, eredményeit. Meglepett, hogy külföldön egészségbiztosítás keretében, teljesen bevált módszerként alkalmazzák. David Nathanson dr. amerikai gyermekpszichiáter módszertani publikációi alapján elkezdtem kidolgozni a saját módszeremet, Szenzoros Delfin-, Hangterápia - Fejlesztési, Környezettudatos Nevelési Mentálhigiénés Program® ot, mely több éves terapeutai, hangterapeutai tapasztalataimat, eredményeimet is ötvözi. - Éppen a feltett kérdésre keresve a választ, hogy vajon a tenger és delfin nélküli hazánkban működik-e mindaz, amit megálmodtam.

eco: A világban hol alkalmaznak legnagyobb számban delfinhang terápiákat?

KJ: Arról, hogy delfinhang terápiát alkalmaznának bárhol is a világban nincs tudomásom. Ezért is új az általam kidolgozott program, mert nem egy máshol működő program adaptálásáról van szó, hanem egy egészen új módszerről. A hang gyógyító hatása ősi eredetű, ami újból kezd ismertté válni. Legelterjedtebb formája a hangtál, testhárfa, testhangvillák, gong, sámándob stb. itthon is népszerű.

eco: Mik a szenzoros delfinhang program jótékony hatásai? Kiken segíthet a módszer?

KJ: A Delfin-, Hangterápia módszert alkalmaztam már autisták, neurológiai rendellenességgel,- vagy mozgásszervi elváltozással küzdők, Down-szindrómások, illetve poszttraumás stressz állapot esetén.
Ez alapján mondhatom, hogy minden állapotban: gyermekre és felnőttre, egészségesekre és betegséggel küzdőkre egyaránt hat. Ahol kell, ott relaxál, másutt pedig mélyben húzódó adottságokat hoz felszínre. Külön ajándék, hogy mindig az adott mentális állapotra lehet ráépíteni. Még nem volt két egyforma foglalkozás, mint ahogy nincs két egyforma ember sem. Több éve figyelem egészséges, de sérült embereknél is a hatását. Náluk a terápia folyamatos alkalmazása során a sérült gyermek és felnőtt feszültsége oldódik, érdeklődése, kreativitása fokozódik, önmagáról alkotott képe, önmagával való kapcsolata új impulzusokkal bővül, mindez segítséget nyújt a viselkedése újraszervezéséhez, mely tartósabb harmonikus állapot kialakulását segíti, ezzel a társas kapcsolatai is pozitív irányba változnak. Hangadás, beszéd-, szociális készség és foglalkoztathatóság területein jelentős aktivitás figyelhető meg. Ezért kiemelten ajánlom a programot az autizmussal, a sajátos nevelési igényűekkel foglalkozó szakemberek, intézmények, szülők és nagyszülők figyelmébe.

eco: Milyen meglepő tapasztalatok érték, mióta delfinhangokat használ terápiás célra? Milyen eredményeket sikerült eddig elérni?

KJ: környezettudatos játszóházban pár órát találkozom ismeretlen gyerekekkel. Meglepő a nyitottságuk, a környezettudatos szemléletük. Naprakész ismereteik vannak a környezeti ártalmakról – többször jártam úgy, hogy én nem tudtam azokról és gyorsan utána kellett néznem miről is beszélnek. Gyakran kérdezem tőlük, hogy nekünk felnőtteknek milyen tanácsot adnának, hogyan vigyázzunk a környezetre.

Karácsonyt követő nap egészen elképesztő dolog történt. Egy 9 éves kerekesszékben élő, Down-szindrómás kislánynál alkalmazhattam a szenzoros delfin hangterápiát. Pár óra elteltével az addig alig beszélő kislány érthetően, jól artikulálva kezdett mesélni a kómában töltött 17 napjáról. Enikő hiteles történetét ”Bepillantás a Mennyországba” címmel lehet olvasni több lapban is. Nagyon hálás vagyok a delfineknek, hogy harmadmagammal együtt ennek a csodának szem és fültanúja lehettem. Napokig csak sírással küszködve tudtam beszélni erről az élményről, mert annyira csodálatos volt látni és hallani egy 9 éves kislány szájából olyan szavakat, megfogalmazásokat, melyeket felnőttektől sem hallottam.

Az is nagyon különös érzés, amikor egy nem halló, nem beszélő személy a zene ritmusát visszajelzi, vagy egyértelmű jelet ad, hogy milyen hangerővel szeretné hallgatni a zenét. Egészen felemelő, amikor egy nem beszélő és a külvilággal alig kapcsolatban lévő kislány önfeledten énekelni kezd, és a lelkét megérintő dalból mások számára is érthetően ejt ki szövegeket. Vagy az agresszióját csak másokon levezetni tudó gyermek lecsillapodik, és új kapcsolatteremtési formát alakít ki.

eco: Talán nem titok, hogy a spiritualitás nagyban részét képezi a foglalkozásoknak. Hogyan képzeljük ezt el?

KJ: Régóta élem az életemet a test-lélek-szellem holisztikus egységében. Velem született adottság a nagyon erős intuitív képesség, melynek megfejtése, felismerése és az utamra találás hosszú ideig tartott. Az érzékszerveken kívül érzékelés egy hatalmas, semmihez nem hasonlítható, gyönyörű, emlékezetes és sordöntő kvantumpillanattal kezdődött, tizennégy éve élem így az életemet. Az előadásaimon, önismereti és karmikus folyamataink felismerését segítő kurzusaimon azokat a megéléseket tanítom, melyeket magam is megtapasztaltam. A terápiás foglalkozások alapja a harmonikus egység létrehozatala. Abból a meggyőződésből indulok ki, hogy a sérült ember teste beteg, de a lelke nem. Az én feladatom, hogy megtaláljam a hozzájuk vezető utat, nem tőlük várom, hogy hozzám alakuljanak, így egy idő elteltével mindenkinél megleljük azt a bizonyos kaput. Sokkal könnyebb így, nincs ebben semmi misztikus. Azt figyelem, hogy ők mire nyitottak – elvárás mentesen vagyok jelen, s amikor ez sikerül, abban a pillanatban megkapom tőlük a visszaigazolást. Néha nagyon kell iparkodnom. hogy a nekik megfelelő energetikai szinten legyek.

eco: Mennyire segíti a program az emberek, illetve az ember és állat közötti összhangot?

KJ: A gyerekek sokkal fogékonyabbak és érzékenyebbek a természetre, de a most 30-40 év közöttiekre is jellemző, hogy fontos számukra a természet, sokan abban lelik meg a nyugalmukat. Nagyon kedvező helyzetben vagyok, mert olyan iskolában tarthatom a Szenzoros Delfin-, Hangterápia foglalkozásokat, ahol a gyerekek kutyaterápiával tanulnak történelmet és földrajzot, ahol az iskolába lépőket madárcsicsergés fogadja. Szociális szakemberkén, Hospice terapeutaként régóta figyelem az egyedülállók és az őket körülvevő állatok kapcsolatának alakulását, azt hogy mennyit segítenek az állatok az izoláció elkerülésében. Látható, hogy hány embernek igazi társa egy négylábú. Találkoztam, olyan halál közeli élményt átélt személlyel, akit a túlvilágon elsőként a több éve elment kutyája fogadta. Sokat tettem azért, hogy a kutyaterápia idősek bentlakásos intézményeibe is bekerülhessen. Ahol az ember tehetetlennek érzi magát ott nagyon sok örömet tudnak adni az állatok.

eco: Az Ecolounge olvasókat minden bizonnyal érdekli, hogy környezettudatosság mennyire erősíthető a terápiák során?

KJ: A környezettudatos játszóházban a gyerekek naprakészek környezetvédelemből, a sajátos nevelési igényű gyermekeknél is jelentős szerepe van a környezettudatosságnak, náluk pl. foglalkoztathatóság egyik pillére a PET palack zsugorítása. Megosztok az olvasókkal egy tüneményes történetet, amire Ádám, a 8 éves autista kisfiú kért meg:

Ádám nem szokott rajzolni, a delfintörténeteket egyedül vagy társaival eljátssza, az osztályterem egyik részén berendezi a tengerét, a korallszigetet, a delfincsaládot és mindazt, amit aznap megszólította. Szól, amikor elkészül, várja, hogy társai is figyeljenek rá, mindaddig, amíg elmondja a történetét. A mai nap azonban a rajzverseny, és a rajzok kiállítási lehetősége annyira megérintette, hogy leült az asztalhoz és amikor az alábbi rajzzal nagy nehezen, izzadásig, erőlködve elkészült a következőket mondta:” a víz felszínén nagy olajfolt, a három férfi halászhajón dolgozik,már kifogták a halakat, de olyan sűrű az olaj, hogy alig halad a hajó, a halászok a műanyag flakonokat, a fém dobozokat, palackokat a tengerbe dobálják azok csak ringanak az olaj felszínén, egyszer csak megjelenik egy másik halászhajó, melyen + jel látható, leenged egy olyan halászhálót, amely nem csak a víz felszínén ringatózó palackokat és egyéb szemeteket gyűjti össze, hanem az olajfoltot is.”

Befejezésül megkért, hogy feltétlenül említsem meg a következőt: „A halászok és nagy halászhajók, akik annyi halat kifognak a tengerből, a halászat után a szemeteket is gyűjtsék össze.”

eco: Mik a jövőbeli tervei?

KJ: Nagyon sok tervem van. A teljesség igénye nélkül felsorolok néhányat, mert minden program megvalósításának alapja a megfelelő forrás megteremtése: STELLA az újszülött és kíváncsi kis delfin története című mese-, életkönyv, valamint ennek a könyvnek a mesefilm változata. Továbbá állandó helyet is szeretnék a Szenzoros Delfin-, Hangterápia - Fejlesztési, Környezettudatos Nevelési Mentálhigiénés Program® -nak. Nagy vágyam, hogy annak az iskolának segítsek egy fény-, hang-, vízágyas-, relaxációs és terápiás szobát kialakítani, amelyik befogadta és 5. éve otthont ad a programnak.

 


A rovat új hírei

Hasonló

Britek okozták a delfinpusztulást

Az utóbbi évek egyik legnagyobb tömeges partra vetődése nyomán a brit kormány vizsgálatot rendelt el, most végre fény derült a ...