Omura-bálna: először filmezték le a titokzatos állatot

Hír

2015/11/04

A ritkán látott bálnáról Madagaszkár partjainál sikerült felvételt készíteni.

Bár azt gondolnánk, egy ilyen hatalmas állat nehezen tud észrevétlen maradni, a 10-12 méteres Omura-bálnáról sokáig mit sem tudtak a kutatók. A fajról az első genetikai adatokat a 2003-as japán bálnaexpediciók szolgáltatták. A bálnákkal egyébként néhány partravetett példányt leszámítva alig lehetett természetes körülmények között találkozni.

A felfedezés azonban olyannyira lendületet adott a kutatásoknak, hogy két év alatt 44 csoport Omura-bálnát dokumentált egy kutatócsoport, melynek vezetője Salvatore Cerchio, a Woods Hole-i Óceánkutató Intézet meghívott munkatársa és a vezető szerzője annak a tanulmánynak, mely a Royal Society Open Science-ben jelent meg a felfedezésről.

- Ez az első konkrét bizonyíték és részletes leírás az Omura-bálnáról, egy különösen izgalmas munka eredménye - mondta Cerchio.

A kutatócsoport 2007 óta tanulmányozza a tengeri emlősöket Madagaszkárnál, és 2011-ben figyelte meg itt először az Omura-bálnákat. Igaz, akkor még azt hitték, hogy az állatok a trópusi bálnák fajához tartoznak, melynek tagjai nagyon hasonlítanak hozzájuk. 2013-ban azután kicsit változtattak kutatási területükön és jobban megnézték a megkülönböztető jegyeket, például az állkapcsot, melynek az Omurák esetében egyik fele fehér, a másik sötét. Aztán a bőrbiopszia és a DNS-vizsgálat győzte meg őket arról, hogy az „új” fajjal van dolguk, majd fokozatosan kezdték feltérképezni az állatok táplálkozási szokásait, élőhelyválasztását és hangképzését.

Még mindig nem tudjuk, pontosan mennyire ritka is az Omura-bálna, de Cerchio folytatja a kutatást és reméli, hogy hamarosan többet megtudhatunk a populáció népsűrűségéről és viselkedéséről.

forrás: discovery.com

A rovat új hírei

Hasonló