Delfinek - az élet védelmezői?

Magazin

2013/06/08

Számtalan mítosz és megdöbbentő történet szól a szuper intelligens élőlényekről. Spirituális gondolkodók szerint az ember megmentésére érkeztek a Földre.

Miért éppen a delfinek?
Hogy hová vezet a környezetszennyezés és a globális felmelegedés okozta pusztítás az óceánok élővilágában – ma még kevesen ismerik fel. Melyik élőlény lehet azonban alkalmasabb arra, hogy kinyissa végre az ember szemét, mint a megdöbbentően játékos és okos delfin? – vélekedik a WDC (Whale and Dolphin Conservation Society) nemzetközi delfin- és bálnamentő szervezet. Januárban bejárta a világot egy víz alatti felvétel, amelyen egy palackorrú delfin egy búvártól kért segítséget Hawaii partjainál. Békésen tűrte, hogy a búvár megszabadítsa a damiltól és a horogtól, ami megsebesítette. Mint mondják, ez az első film, amely bizonyítja, hogy vadon élő állat embertől kért segítséget. Egyes tudományos vélemények szerint éppen, hogy emberként kellene kezelnünk a delfineket.

Jogokat a ceteknek!
A delfinek agyát vizsgáló tanulmányok szerint ezek a tengeri emlősök jóval intelligensebbek a csimpánzoknál, és az emberhez hasonló módon kommunikálnak egymással. Felismerik magukat a tükörben, képesek új viselkedési formákat tanítani és tanulni, illetve saját jövőképpel rendelkeznek.

Magas intelligenciájuk miatt az emberekhez hasonló módon kellene bánni a delfinekkel, illetve a bálnákkal, és ennek megfelelő jogokat kellene biztosítani számukra - hangsúlyozza számos szakember. Nem fogadható el a delfinek és gyilkos bálnák vízi vidámparkokban való elszigetelése, mivel életmódjuk az emberéhez képest nagyobb mértékben társadalmilag vezérelt.

Kutatók egy csoportja három évvel ezelőtt lefektette a cetféléket megillető jogok nyilatkozatát egy helsinki konferencián. Az Amerikai Tudományfejlesztő Társaság vancouveri éves találkozóján felszólaló nemzetközi kutatócsoport ennek a dokumentumnak a támogatásával igyekszik felhívni a hatóságok figyelmét a problémára. "A tudomány már bebizonyította, hogy az egyéniség és az öntudat nem kizárólagos emberi sajátosságok" - hangsúlyozta Thomas White, a kaliforniai Loyola Marymount Egyetem etikaszakértője.

A nemzetközi tengerszakértők támogatását élvező nyilatkozat tíz pontban foglalja össze a cetféléket megillető jogokat. A dokumentum szerint sem személynek, sem szervezetnek nincs joga birtokolni ezeket az állatokat, vagy megsérteni a kultúrájukat. A szakemberek szerint mindezeket egy nemzetközileg elismert dokumentumban kellene rögzíteni.

Az atlantai Emory Egyetemen dolgozó Lori Marino - a nyilatkozat egyik megfogalmazója - szerint a dokumentum megszületését a delfinek agyára vonatkozó új tudományos ismeretek sürgették. Annak felépítése ugyan különbözik az emberi elmétől, de az összetettségi szintjét tekintve nagyon is sok a hasonlóság.

Magyarország után India is
Májusban merész lépésre szánta el magát India: a világon negyedik országként betiltja a delfinekkel való szórakoztató műsorokat, amelyet az állatvédők már régóta elfogadhatatlannak és erkölcstelennek ítélnek. Eddig kizárólag három országban volt betiltva az ilyen jellegű szórakoztatás, Costa Rica-ban, Chile-ben és – nem kis büszkeségünkre – Magyarországon. Legújabban azonban az Indiai Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium is bejelentette csatlakozását, betiltotta a vízi állatok kereskedelmi szórakoztatás, magán- vagy nyilvános kiállítás és egyéb interakciós célokra való használatát. Az állatvédők szeretnének Európa országaiban és az Egyesült Államokban is hasonló eredményeket elérni. Bár az USA-ban korábban felmerült ilyen jellegű törekvések nem jártak sikerrel, India példamutató lépése remélhetőleg hozzásegít a folyamat megvalósulásához.

Delfinek hadászati célokra

Ukrán tengerészet
Gyakorlás közben lógtak meg a trénerektől az ukrán tengerészet delfinjei március elején. Az ukrán védelmi minisztérium tagadta a sajtó állításait a szökött delfinekről. Még azt sem erősítették meg, hogy katonai célokra képeznének ki állatokat - annak ellenére, hogy rendszeresen jelennek meg felvételek katonai eszközökkel felszerelt delfinekről.

Szevasztopolban egészen 1973-ig nyúlik vissza a  katonai delfinek kiképzése.  Az állatokat abban az időben arra trenírozták, hogy a hátukra szerelt szigonnyal megtámadjanak idegen búvárokat vagy, hogy felrángassák őket a felszínre. Emellett arra is betanították őket, hogy – kamikaze harcosként - bombákat szállítsanak ellenséges hajókhoz. A Szovjetunió felbomlását követően a delfinek az ukrán haditengerészethez kerültek. A szevasztopoli bázist a 2000-es években kiürítették, ám tavaly újrakezdték a harci állatok képzését. A delfineket állítólag bombakeresésre és ellenséges búvárok megtámadására tanítják. A WDC felmérései szerint több volt szovjet katonai delfin élhet világszerte óceanáriumokban. A szervezet egy korábban publikált jelentésében hívta fel a figyelmet a Fekete-tengeri orosz és ukrán delfinkereskedelemre. Azt írták, az állatokat korábbi katonai bázisokon tréningezik, majd állatkerteknek, vidámparkoknak értékesítik. 1990 és 2000 között legalább 135 delfint exportáltak.

Egyesült Államok haditengerészete
Az USA haditengerészete az 1960-as évek óta foglalkozik tengeri emlősök katonai célú kiképzésével, amely során kihasználják az állatok kifinomult érzékelését és merülési képességeit. A palackorrú delfinek azokat a tengerfenéken rejlő, veszélyes tárgyakat is észreveszik, amelyeket a radarok nem tudnak érzékelni. A Marine Mammal Program célja sokáig titkos volt, honlapja szerint a haditengerészet sosem folytatott állatokkal olyan tréningeket, amelyek célja az lett volna, hogy kárt tegyenek hajókban, emberekben. A WDC szerint azonban a delfineket arra is betanítják, hogy az idegen búvárokat megtámadják, és akár meg is öljék.

2012-ben egy hónapra Montenegróba költözött az Egyesült Államok haditengerészetének hat palackorrú delfinje, hogy aknákat keressen a Kotori-öbölben. A delfinek biológiai radarjuk (echolokáció) segítségével keresték az első és második világháborús fegyvermaradványokat, majd a csónakkal őket követő személyzettől kapott eszközzel meg is jelölték azok helyét. Ezt követően búvárok végezték el a tárgyak pontos azonosítását. Az amerikai katonák azt állítják, hogy emberölésre soha nem képeztek ki delfineket, ám a cetvédők erről nincsenek meggyőződve.

Amiben biztosan jobbak nálunk
A delfinek biológiai radarja, az echolokáció, különleges képesség, amely lehetővé teszi a delfinek számára, hogy akkor is vadászhassanak, illetve információt szerezhessenek a környezetükről, amikor a látási viszonyok korlátozottak. A delfinek az echolokáció során rövid, de magas intenzitású hangimpulzusokat bocsátanak ki, amelyek visszaverődnek az útjukba eső tárgyakról. A visszaverődött hangok segítségével szereznek információt az előttük álló tárgyak méretéről, formájáról és helyzetéről. A hangok frekvenciája eléri a 130 KHz-t, ami jóval az emberi hallástartomány (20 Hz-20 KHz) fölé esik. Tudósok a delfinek echolokációját modellezve jöttek rá, hogyan kapnak tiszta képet a delfinek a buborékfelhőbe burkolózó tárgyakról. A vízben lévő buborékok még a modern tengeralattjárók radarjait is megzavarják, de az eredmények segíthetnek a szonárok fejlesztésében.

A delfinek között fantasztikusan szoros a kapcsolat, rajokba (iskolákba) állva járják a vizeket. Csoportos tevékenységük nemcsak a bajba jutott egyedek megmentésére korlátozódik, hanem a táplálékszerzésben is szorosan együttműködnek. Amikor különböző fajhoz tartozó egyedek alkotnak csapatot, akkor is teljes köztük az összhang - a civakodás vagy az egyet nem értés legkisebb jele nélkül.

A delfin, szemben a kutyával, macskával, amelyeket sok generáció óta háziasítottak, még mindig vadon élő állat, de az benne a különösen érdekes, hogy maga keresi, kezdeményezi a kapcsolatot az emberekkel.

"Hadd mondjak el neked valamit a delfinekről. Mi, veletek ellentétben, nem a tudásra törekszünk; a teljesség teremtményei vagyunk, és a mások iránt érzett együttérzésünk minden egyéb érzelmünknél erősebb. Magunkra vállaltuk a tanítók és a hírvivők szerepét. A mi tanításunk azonban nem hasonlít az emberekéhez; mi szeretet és játék által tanítunk” – mondja Chyarr, a delfin Adrian P. Kezele, A delfin álma című könyvében.

A delfinek üzenete
A kötet főszereplője, Josip Gora barátságba kerül egy delfinlénnyel, aki fontos küldetéssel bízza meg. Juttassa el az emberekhez a delfinek üzenetét, a bolygón való békés együttélés eszméjét. Az ember ugyanis letért az élet természetes ösvényéről, és uralma alá hajtotta a Földet. Felrúgta az ősi múlt minden érvényes viselkedési normáját, s ezzel saját fejlődésén túl a bolygó egészét is veszélybe sodorta. Eredményül naponta száz szám tűnnek el növény- és állatfajok a Földről.

Joan Ocean évtizedek óta kommunikál delfinekkel és bálnákkal. Egy spirituális magazinnak adott interjújában e különleges lények titkairól és a velük átélt transzcendens élményeiről olvashatunk. Beszél a delfinek történelmünkben betöltött szerepéről, a hangjaik hullámain tehető interdimenzionális utazásról és arról is, hogy a szeretet egy határon túl láthatatlanná tesz. Amikor hangokat képezünk velük, egy szeretetteljes állapotba kerülünk – állítja. Ez egy különleges vibráció, amely gyönyörű, örömteli és békés. A delfinek már eleve ebben az állapotban vannak állandóan, és amikor kiadunk egy hangot az övékét utánozva, elkezdünk együtt rezonálni ezzel a frekvenciával. Ezek a hangok képesek túlvinni minket az időn és a téren, beléphetünk a határtalan időbe és megtapasztalhatjuk az interdimenzionális utazást. J.O. terapeutaként számos beteget gyógyított meg a delfinek közelségében. Mint mondja, a szonárjukat használva meg tudják állapítani, hogy híján vagyunk-e valamilyen frekvenciának, ami az egészségünkhöz szükséges. Ezután létrehozzák és elküldik ezt a hiányzó frekvenciát, amely számunkra nem hallható.

Miként Adrian P. Kezele fikciója, J.O. is azt állítja, hogy a delfinek hangja a velük való úszás során az időn és téren túlra vihet minket. Ilyenkor hasonló tapasztalatban lehet részünk, mint nekik volt a mi valóságunkba lépve.

Szerinte azért jöttek ide, a fizikai síkra, hogy a nem-fizikai valóságról tanítsanak minket.


forrás: origo.hu, index.hu, csillagsziv.hu, diverziti.hu, zoldmuzeum.hu, libri.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Britek okozták a delfinpusztulást

Az utóbbi évek egyik legnagyobb tömeges partra vetődése nyomán a brit kormány vizsgálatot rendelt el, most végre fény derült a ...

Tömeges delfinpusztulás - 2

A kanyarót is okozó morbilli vírus tehető felelőssé a tömeges delfinpusztulásért az USA keleti partjainál.