Delfinmészárlás Taijiban

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/02/01

A japán halászok kétszáz delfint tereltek az öbölbe. Az SSCS szerint negyvenegy delfint mészároltak le, ötvenkettőt fogságba ejtettek.

A világ a 2009-es dokumentumfilm, "Az öböl" bemutatásakor ismerhette meg Japán tengerparti faluját, Taiji-t. A nézők - a rejtett kamerás felvételeknek köszönhetően - betekintést nyerhettek a falu lakóinak hétköznapjaiba, így láthatták "a vadászatot" is, amelynek keretében a helyiek begyűjtik és embertelen módon leölik a delfineket, majd az állatokat eladják a piacon - valamikor egy darabban, máskor ízekre szedve.

Idén január 17-én vette kezdetét az ez évi mészárlás (a helyiek szimplán csak vadászatként nevezik), amelynek végkifejlete: 41 elpusztított, 52 fogságba ejtett delfin, valamint a nemzetközi közösség jogos - és ismételt - felháborodása. A többi életben maradt állaton - egy ritka albínó palackorrú delfinnel együtt - valószínűleg túladnak majd.

A "halászok" az úgynevezett delfinterelés technikát alkalmazzák: először hajóikkal bekényszerítik őket a sekély vízű öbölbe, majd megkötik farokúszóikat hogy ne tudjanak mozogni, esetleg beemelik őket a hajóikba. Ekkor fémrudakkal átszúrják őket (a rudat a légzőnyílás mögött döfik be, elszakítván így a gerincoszlopot), majd nyugodtan végignézik, ahogy a szerencsétlen állatok elvéreznek, vagy megfulladnak. Eközben az öböl vizét vörösre festi a vér.

A japán kormány teljes mellszélességgel kiáll a szerinte tradíción alapuló mészárlás mellett. Azt állítja, az nem különbözik a disznók leölésétől, amely pedig Nyugat-európai szokás. Külön érdekesség, hogy a falu lakói nem fogyasztanak delfinhúst (ennyit a tradícióról). A megölt állatokat immáron a piacokon értékesítik, akárcsak az élő egyedeket, amelyek vételi ára 40 000 és 150 000 dollár között mozog.

"Mindig vannak olyanok akik megmondják mi helyes, mi helytelen. De kérdem én: A halászaink veszélyeztetett fajokra vadásznak? Nem. Pont olyan engedélyük van a zsákmányejtésre, mint bármely más országnak." mondta Taji falu polgármestere, Kazutaka Sangen.

A Whale and Dolphin Conservation csoport jelentése szerint 2000 óta a Japán halászok több mint 18000 delfint mészároltak le.

Videó ezen a linken (megtekintése csak erős idegzetűeknek ajánlott!)


Képek forrása:
flickr / Szerző: Taymaz Valley
Wikipedia / Szerző: VanessaNYC07

 

 

forrás: wikipedia.org, inhabitat, origo.hu, youtube.com

A rovat új hírei

Hasonló

Britek okozták a delfinpusztulást

Az utóbbi évek egyik legnagyobb tömeges partra vetődése nyomán a brit kormány vizsgálatot rendelt el, most végre fény derült a ...

Halász tragédiák

Ahogyan a halak a halászoknak, úgy a halászok az időjárás szeszélyeinek vannak kiszolgáltatva.

Tömeges delfinpusztulás - 2

A kanyarót is okozó morbilli vírus tehető felelőssé a tömeges delfinpusztulásért az USA keleti partjainál.