Tippek az egészségesebb élethez

Magazin

írta: Kiss Gábor
2014/11/02

Méreganyag-mentes egészséges étkezés, rendszeres testmozgás és a műanyagok teljes mellőzése - röviden fogalmazva így élhetünk egészségesebb életet.

Tetszik vagy sem, valószínűleg Ön is az emberek azon 90%-ához tartozik, akiknek az endokrinrendszerét kemikáliák blokkolják. Ezek a méreganyagok több borzalmas egészségügyi problémához vezethetnek, a születési rendellenességtől kezdve egészen a rákig, tehát bölcs dolog kihagyni őket az étrendünkből. Amennyiben ezeket a mérgeket mellőzzük, és még a rendszeres testmozgásra is figyelünk, egészségesebb életet élhetünk.

Az Endokrin rendszerről
Belső elválasztású mirigyek mindazon szervek, melyek sejtjei különböző hatást kifejtő hormonokat termelnek. Ezek az anyagok a keringési rendszerbe jutva, az egész szervezetben fejtik ki hatásukat. Ezért nevezzük ezeket belső elválasztású (endokrin) mirigyeknek.
Az emberi szervezet működéséért, a külső és belső környezethez való alkalmazkodásért három, egymással szoros kapcsolatban lévő rendszer felelős:
Idegrendszer: Ingerületátvivő anyagokkal szabályozza a központi idegrendszer és a perifériás szervek között megvalósuló reflexkapcsolatokat.
Endokrin rendszer: Tevékenységét a belső elválasztású mirigyek által termelt hormonok segítségével fejti ki.
Immunrendszer: Védelmet biztosít a szervezet számára a külső környezetből valamint a belső szervekből érkező kóros behatások ellen.
E három rendszer működése nem szétválasztható, összhangjuk biztosítja a szervezet normális, és időben alkalmazkodó működését.
Forrás: wikipedia

És most következzenek a javaslataink:

1. Figyeljünk oda mit eszünk!
"Az vagy amit megeszel." tartja a mondás. De mit kell tennünk annak érdekében, hogy a szükséges tápanyagokat úgy juttassuk be szervezetünkbe, hogy közben kihagyjuk az említett méreganyagokat?
Elsősorban kerüljük a készételeket, ezekben minden bizonnyal találunk tartósítószereket, ízfokozókat, ételszínezékeket, egyéb mesterséges anyagokat. A cukros üdítőitalok, édességek, chipsek például tele vannak telített zsírokkal, a gyorséttermi "ételekről" nem is beszélve. A radikálisnak tűnő - ám ha jobban belegondolunk magától értetődő - javaslat, hogy vásároljunk minél kevesebb műanyag csomagolású, hosszú ideig elálló ételeket. Ugyanis a méreganyagokkal teli ételek többnyire műanyagcsomagolásban kaphatóak, miközben a természetes ételekre ez ritkán jellemző.

Javasolt cikk a témában:
Óvakodjunk a Nátrium-glatumáttól!

2. Figyelünk oda hol vesszük!
Ahelyett hogy a szupermarketben böngésznénk az 1000 kilométerekről ideszállított ételeket, inkább vásároljunk hazait a piacokon, vagy - ha van rá lehetőségünk - vegyünk házilag előállítátott termékeket.

Például ezeken a helyeken is tudunk vásárolni:
Termelői piac ajánló
Vasárnaponként piacozzunk a Szimplában

3. Kerüljük a zsíros ételeket!
Ételeink elkészítéséhez használjunk inkább olajat. A zsír meggyorsítja az érelmeszesedés folyamatát, elnehezíti testünket, fáradékonnyá tesz. A legfrisebb kutatások is megerősítik a tényt, miszerint a növényi alapú étrendekben alacsonyabb a telített zsírok aránya.

Javasolt cikk a témában:
5 növényi fehérjeforrás

 

4. Étkezzünk változatosan!
Merjünk új ételeket és új elkészítési módokat kipróbálni. Állítsunk össze olyan változatos étrendet, ami sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz, ilyenek például a turmixok is. Ha szervezetünk még így sem jut elegendő tápanyaghoz, pótoljuk azokat jó minőségű, természetes táplálékkiegészítőkkel.

Ha "átlagos" ételeket preferáljuk, nyissunk a vega irányába is. Ez még nem jelenti a húsmentesség iránti elköteleződést, de mindenképp színesíti a megszokott étrendet. Íme néhány recept:
Ínycsiklandó vega ételek
További 5 finom vega étel
3 vega finomság tavaszra

A test számára néha előnyös a böjtölés, íme:
Gyógyító böjt

És íme három turmix ajánló:
Fűszeres zöld turmixok
Vitaminban gazdag italok
Őszi turmixok

Mozogjunk! Sportoljunk!
A futástól fittebbek és egészségesebbek leszünk, javul az állóképességünk, és persze egy idő után a felesleges kilók egy részétől is megszabadulhatunk. Kezdjük egy 5 perces kocogással. Ha úgy érezzük, többet is bírunk, a következő nap emeljük 10-re, később 15 percre. Fontos, hogy fokozatosan növeljük a futás időtartamát és intenzitását. Bármilyen sportól is van szó, edzés előtt mindig melegítsünk be, az edzés után pedig mindig nyújtsunk, így növeljük flexibilitásunkat és csökkentjük a sérülés - pl. izomszakadás - lehetőségét is. Persze a napi rutin jellegű testmozgás is fontos, ennek kapcsán nemrég hírt adtunk egy új tanulmányról, amelyben a kutatók "mellékes fizikai aktivitás" nevet adtak azoknak a mindennapi cselekvéseknek, amelyek mérhetően javítják az állóképességet. A cikk ide kattintva is megtekinthető.

A sport mellett ne feledjük keringésünket és légzőszervünket karbantartani! Íme néhány tanács:
A magas vérnyomás elkerülése érdekében ezeket javasolt fogyasztani

Gyömbér a keringés javítására
Fahéjjal a normál vércukorszint tartásáért

Fokhagyma a tüdő tisztítására


A rovat új hírei

Hasonló

Gyilkos gyorséttermi ételek

A gyorséttermi ételeken alapuló egyhangú táplálkozás megöli az elhízás, a szívbetegségek, a cukorbaj és a rák ellen óvó ...