Egyedülálló fenntarthatósági kísérleti program indult egy magyar óvodában

Hír

írta: MTI
2020/07/23

Nemzetközi szinten is egyedülálló kísérleti oktatási program indult el júliusban egy gárdonyi óvodában, a Virtuális Erőmű Program szakemberei által kidolgozott projekt során tizenöt éven át vizsgálják, hogyan épül be a gyerekek mindennapjaiba a fenntarthatóság.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény szerint a projekt célja nemcsak az, hogy élményekre és aktív részvételre épülő módszerekkel ismertessék meg a fenntarthatóság és a környezettudatosság alapjaival a gyermekeket, hanem elemezzék és korosztályokon átívelően, folyamatosan vissza is mérjék, miként épül be mindennapi cselekedeteikbe az átadott tudásanyag.

A gyerekek nem kötelező tananyagként foglalkoznak a környezettudatosság és a fenntarthatóság témájával, hanem óvodáskorban például mesékbe ágyazva, sorversenyeken, bábjátékon vagy éppen színezős feladatokban találkoznak a hulladékkezelés, az ivóvízmegőrzés vagy az erőforrásokkal való takarékoskodás témakörével. Nem elvont fogalmak és a lexikális tudás átadása a cél, hanem a játékokon keresztüli bevonás: a hulladékkezeléssel és szemeteléssel kapcsolatos óvodai mesék például egy képzeletbeli erdőben játszódnak, ahol a gyermekeket állatok kalauzolják, és tanítják meg szelektív hulladékgyűjtés vagy éppen a hulladék újrahasznosítás fontosságára.

A Gárdonyi Óvoda Dinnyési Tagóvodájában elindult kísérleti projekt első mérési eredményei ősszel elkészülnek - és azoktól is függően -, a programot már akár már az idén kiterjeszthetik a térségi szintre.

"Olyan fenntarthatósági mintaprojektről van szó, amely rövid időn belül országos, majd Kárpát-medencei szintre, illetve a visegrádi országokban is megvalósítható" - hangsúlyozta Molnár Ferenc, a VEP tulajdonosa és a program ötletgazdája a közlemény szerint.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által is támogatott oktatási keretprogram egységes és egymásra épülő, tanrendbe illeszthető modulokból áll, és egészen az óvodától a középiskolás korig vezeti be a gyermekeket a fenntarthatóság egyre összetettebb témaköreibe.

A már tíz éve működő Virtuális Erőmű Program Kelet-Közép Európa legnagyobb zöldenergetikai programja. Mintegy 10 ezer vállalat, 350 ezer diák és több száz önkormányzat, intézmény, valamint lakossági partner vett részt eddig a programban fenntarthatósági projektjeivel.


Kép forrása: pexels.com / Szerző: Akil Mazumder

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló