Környezettudatos gyerekek

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/06/17

170 oktatási intézményben, mintegy 44.000 iskolás és óvodás gyerek összesen 58,5 tonna, vagyis mintegy 1,7 millió darab tejes és gyümölcsleves dobozt gyűjtött szelektíven országszerte az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) idei gyűjtőprogramjának keretében.

Az Egyesülés ebben a tanévben 15 városban és 80 kisebb településen rendezte meg szelektív hulladékgyűjtési programját a helyi közszolgáltatók együttműködésével. A több hónapon át tartó országos környezeti nevelő programot negyedszerre indította el iskolákban és óvodákban az IKSZ. A program célja az volt, hogy az italos kartondobozok szelektív gyűjtésének fontosságát népszerűsítsék a gyerekek és rajtuk keresztül pedig szüleik körében. Az idei program során összegyűjtött italos kartondobozok tekintélyes mennyiségét jól tükrözi, hogy ha egymás mellé fektetnénk őket, kétszer körbeérnék a Balatont.

Az IKSZ immár a negyedik tanévben rendezte meg népszerű italos kartondoboz gyűjtőprogramját. A kezdeményezés sikerét jól szemlélteti az a tény, hogy országos szinten az elmúlt négy év során több mint 200.000 gyerek vett részt a programban, akik összesen 300 tonna tejes és gyümölcsleves dobozt gyűjtöttek.

„A gyerekek idén is bebizonyították, hogy a szorgalmas szelektív gyűjtésnek kézzel fogható eredményei vannak. Ezzel a majdnem 60 tonnát elérő szeletíven gyűjtött italos kartondoboz mennyiséggel ugyanis közel 300 felnőtt fa kivágását előztük meg” - nyilatkozta Baka Éva az IKSZ ügyvezető igazgatója.”Meggyőződésünk, hogy a környezeti nevelést mindig a fiatal korosztálynál kell kezdeni, hiszen felnőttként számukra már természetes lesz a környezettudatos életmód és rutin a szelektív hulladékgyűjtés” - hangsúlyozta az igazgató asszony.

A programban résztvevő intézményeket a gyerekek által szelektíven összegyűjtött italoskarton mennyiséggel arányos díjazásban, kilogrammonként 20 Ft-ban részesítette az IKSZ, Mindezen felül, minden összegyűjtött másfél tonna tejes és gyümölcsleves dobozért 100.000 forintos különdíjban részesülhettek az intézmények.

A gyűjtőprogram keretében az IKSZ egy rendhagyó rajzpályázatot is hirdetett általános iskolások számára, amelynek keretében 55 településről összesen közel 600 szebbnél-szebb rajzzal pályáztak a gyerekek. A pályázat különlegességét az adta, hogy a rajzokat egy kihajtogatott italos kartondoboz sablonra kellett elkészíteni. Az elkészített rajzok megtekinthetők az IKSZ facebook oldalán, a www.facebook.com/italoskarton címen.

Az IKSZ számításai szerint hazánkban a szelektíven gyűjtött italos kartondobozok aránya évről évre növekszik, a tavalyi év során elérte a 22%-ot. Az Egyesülés célja, hogy 2020-ra 50% fölé emelkedjen ez az arány, vagyis az, hogy minden második tejes és gyümölcsleves doboz újrahasznosításra kerüljön. Magyarországon évente közel 400 millió darab italos kartondoboz kerül forgalomba, ebből a mennyiségből több mint 1,7 millió doboz juthatott vissza most a körforgásba az IKSZ akciójának eredményeként.

Az iskolai és óvodai gyűjtőprogram részletei és a gyűjtés városonkénti eredményei a http://www.iksznet.hu/gyujtes weboldalon találhatók.

Kérjük, ne feledje: TAPOSSA LAPOSRA!

 

forrás: Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés

A rovat új hírei

Hasonló

Környezetvédelmi rajzpályázat

Rendhagyó környezetvédelmi rajzpályázatot hirdet az IKSZ. Italos karton sablonra kell rajzolniuk az általános iskolásoknak.