Környezettudatosság egy nyári táborban

Hír

2020/02/07

Naponta szembesülünk a klímaváltozással járó problémákkal, a környezetvédelem is egyre fontosabb szerepet játszik az életünkben, és nem egy család kötelezi el magát a környezettudatos háztartás fenntartása mellett. A környezetkímélő módszerekről azonban ma is sok tévhit terjeng. Gondoljunk csak a szelektív hulladékgyűjtés nehézségeire. A PEOPLE TEAM Kutatók + Kalandorok szekciójában olyan táborozási lehetőségeket találhatunk, amelyek során a gyerekeink is megtanulhatják, miért fontos a bolygónk védelme, és hogyan élhetünk „zölden”, azaz környezettudatosan, takarékosan.

„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön” – David Brower környezetvédelmi aktivista elhíresült mondata azt üzeni, hogy nemcsak nekünk kell megtanulnunk vigyázni a környezetünkre, hanem a gyerekeinknek, unokáinknak is. Csupán több generáció segítségével állíthatjuk meg a klímakatasztrófát, a természeti értékeink kizsákmányolása sem most, sem később nem lesz fenntartható. Azok, akik környezettudatos családban nőttek fel, nagyobb eséllyel fognak felnőttkorukban is zöld életmódot folytatni – később ugyanis már sokkal nehezebb változtatni a szokásainkon. Ezzel a céllal indította el a PEOPLE TEAM csapata a WWF és a Példaképem Greta Thunberg elnevezésű táborait.

A WWF a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, amely sokrétű programokkal próbálja elérni célját.

- Erdők védelme: az erdők nagy részének háborítatlanságáért küzd, így csökkentve a gazdasági célú faanyagtermelést.

- Vizes élőhelyek védelme: a vizek és vizes élőhelyek romlásának megakadályozása mellett a szervezet elsődleges célja a biológiai sokféleség megőrzése.

- Nagyragadozók védelme: párbeszédet kezdeményeznek különböző érdekcsoportok között az emberek és nagyragadozók együttélésével kapcsolatban.

- Klímaváltozás megakadályozása: szemléletformáló kampányokkal, kiadványokkal és eseményekkel próbálják felhívni az emberek figyelmét a klímaváltozás veszélyeire.

- Túlfogyasztás megakadályozása: a WWF a fenntarthatósági egyezmény elfogadását sürgeti az Európai Unióban.

A PEOPLE TEAM táborában ezeket az alapértékeket ismerhetik meg a résztvevők, miközben a civil szervezet egyik fontos célja teljesül: a környezeti nevelés.

Greta Thunberg, a 2003-ban született svéd klímaváltozás-aktivista azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az ENSZ 2019. szeptemberi klímacsúcsán egy nagyon heves és érzelmekkel telített beszédben kérte számon a világ vezetőit, hogy miért nem tesznek gyakorlati lépéseket a klímakatasztrófa megakadályozásáért.

„Az üres szavaikkal ellopták az álmaim, a gyerekkorom. És én még a szerencsésebbek közé tartozom. Emberek szenvednek. Emberek halnak meg. Teljes ökoszisztémák omlanak össze. Egy tömeges kihalás elején járunk. És maguk csak a pénzről és az örökös gazdasági növekedés tündérmeséjéről tudnak beszélni. Hogy merészelik?”

Greta Thunberg beszéde a felnőttekhez és a fiatalokhoz is eljutott. A tizenévesek közül egyre többen tekintenek rá példaképként, hiszen ennyi idősen nem mindenkinek van bátorsága úgy kiállni az elveiért, ahogy ennek a fiatal lánynak. A PEOPLE TEAM nyári táborában a gyerekek megtanulhatják, hogyan lehet aktívan cselekedni a globális felmelegedést érintő ügyekben, hiszen bolygónk megmentése mindannyiunk felelőssége.

A PEOPLE TEAM közösségi oldalai

Facebook: www.facebook.com/peopleteam/

Instagram: www.instagram.com/peopleteamofficial


Kép forrása: peopleteam.hu

forrás: peopleteam.hu

A rovat új hírei

Hasonló