"Többet ésszel, mint csomagolással!" a gyakorlatban: Megkezdődött az Európai Hulladékcsökkentési Hét

Hír

2016/11/20

2016. november 19-27. között kerül megrendezésre az Európai Hulladékcsökkentési Hét, amelyhez idén már ötödik alkalommal csatlakozhatnak a magyarországi akcióötletek is. A Hét keretrendezvényeként a kezdeményezés hazai koordinátora, az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság munkatársai a Lidl Magyarország két Pest megyei áruházában hívják fel a lakosság figyelmét az idei év fő üzenetére: Többet ésszel, mint csomagolással!

Minden év novemberének utolsó hetében tartják az Európai Hulladékcsökkentési Hét programjait, mely során a jelentkező önkéntesek saját ötleteik megvalósításával a hulladékkeletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságát hangsúlyozzák.

Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott idén a Lidl Magyarország három Pest megyei üzlete is, ahol kísérleti jelleggel biztosítják a vásárlók számára a hulladékok különválogatásának lehetőségét. A dunaharaszti és a szigetszentmiklósi áruházakban a szelektív gyűjtés mellett a hulladékok keletkezésének megelőzésére hívják fel a figyelmet az OKTF NHI munkatársai a Hét kezdő és záró szombati napján: november 19-én és 26-án 10.00 és 18.00 óra között. A kitelepülés célja, hogy a vásárlók környezettudatosan, a Hét nemzetközileg meghatározott üzenetét: „Többet ésszel, mint csomagolással!” szem előtt tartva, a felesleges csomagolás elkerülésével töltsék meg kosarukat. A csomagolás sok esetben hasznos, hiszen fontos többek között a termék eltarthatósága és szállítása szempontjából, ám évről-évre növekvő mennyisége egyre aggasztóbb környezeti problémát jelent: az Európai Unió területén az egy főre jutó éves csomagolási hulladék mennyisége 158 kg átlagosan, hazánkban ez a szám valamivel több, mint 103 kg, aminek nagy része a vásárlások során kerül a háztartásokba.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét az Európai Bizottság LIFE+ programja keretében valósul meg 2009 óta. A kezdeményezés lebonyolítását 2012-től Magyarországon szervezőként az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) koordinálja. A program kiemelt célja a jó gyakorlatok felkutatása, bemutatása, népszerűsítése, a közösségek társadalmi felelősségvállalásra történő mozgósítása.

A szervezők egészen a program végéig, november 27-ig várják az Európai Hulladékcsökkentési Héthez kapcsolódó felületen a már meglévő vállalásokhoz csatlakozókat.


forrás: OKTF NHI

A rovat új hírei

Hasonló