Vállalom! - Egész évben tehetünk a hulladékcsökkentésért

Hír

2015/12/02

Elindult az Európai Hulladékcsökkentési Hét „Vállalom!” magyar nyelvű oldala, amelynek célja, hogy egész évben minél több önkéntes bevonásával irányítsa rá a figyelmet a hulladékkeletkezés megelőzésére, tárgyaink újrahasználatára és a hulladékká vált anyagok újrahasznosítására. Az Európai Hulladékcsökkentési Hét 2015. november 21-29. között zajlott, annak keretében Magyarországon 473 akciót valósítottak meg önkéntesek, amivel Európa legaktívabb országai között végzett hazánk. Az Európai Hulladékcsökkentési Hét kampányt Magyarországon a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában működő OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) koordinálja.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében Magyarországon minden eddiginél több, összesen 473 hulladékcsökkentést és a hulladékokkal való felelős, tudatos bánásmód elsajátítását, kialakítását elősegítő akció valósult meg. A kampányban, amely idén először minden megyét érintett, az oktatási intézmények voltak a legaktívabbak: 110 iskolában 222 akciót szerveztek, ami az összes akció bő 45 százalékát teszi ki. Idén öt hazai egyetemről, főiskoláról is csatlakoztak önkéntesek az akcióhoz, ami azért kiemelkedő eredmény, mert a fiatalok közül az egyetemisták, főiskolások alkotják a legnehezebben elérhető célcsoportot – mondta el V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a minisztériumban tartott mai sajtótájékoztatón.

A 2015. évi hazai kampányról európai viszonylatban 
Az Európai Hulladékcsökkentési Héthez idén minden korábbinál több, összesen 33 ország csatlakozott, amelyekben 12.035 akciót valósítottak meg a résztvevő önkéntesek. Az akciók száma tekintetében Magyarország az ötödik legjobb eredményt érte el. Csak olyan államok előzték meg, amelyekben már a kezdetektől, azaz 2009 óta minden évben megszervezik a kampányt, míg Magyarországon csak 2012 óta tesz így az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI). A végső sorrend:

1. Olaszország - 5286 akció
2. Franciaország - 3380 akció
3. Spanyolország - 1346 akció
4. Portugália - 482 akció
5. Magyarország – 473 akció

Ugyanakkor az Európai Hulladékcsökkentési Hét 40 nemzeti koordinátora között az OKTF NHI a negyedik legjobb helyen végzett, csak az olaszok, a franciák és a katalán szervezők előzték meg ebben az évben.

„Vállalom!” - egész évben a hulladékcsökkentésért 
Bár a 2015. évi Európai Hulladékcsökkentési Hét november 29-én véget ért, mostantól a kampány nemcsak egy hétig, hanem egész évben tart. Elindult az Európai Hulladékcsökkentési Hét „Vállalom!” magyar nyelvű oldala, amelynek célja, hogy az Európai Hulladékcsökkentési Hét után is – egész évben – minél több önkéntes bevonásával felhívja a figyelmet a hulladékkeletkezés megelőzésére, tárgyaink újrahasználatára és a hulladékká vált anyagok újrahasznosítására. A Vállalom! oldal elindulásával lényegében már az Európai Hulladékcsökkentési Hét 2016. évi kampányát indítjuk útjára – mondta el a sajtóeseményen Búsi Lajos, az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság mb. főigazgató-helyettese.

A weboldal fő törekvése rávilágítani arra, hogy a mindennapok során minden ember tehet valamit a hulladékokkal való felelős, tudatos bánásmódon keresztül azért, hogy a rendelkezésünkre álló természeti környezetet és erőforrásokat megőrizzük a jövő generációi számára.

Ezen az oldalon olyan vállalásokat lehet tenni, mint:

  • új helyett használt terméket vásárolok,
  • már nem használt elektronikai eszközeimet átadom újrahasznosításra vagy az újrahasználat nevében továbbajándékozom,
  • tölthető elemet, környezetbarát tisztítószereket és vegyi oldószer mentes festékeket használok,
  • csak az előre megírt bevásárlólistán szereplő tételeket veszem meg,
  • csak az igazán fontos anyagokat nyomtatom ki, felhasználva a papír mindkét oldalát.

A weboldalon csak regisztrálni kell ahhoz, hogy valaki vállalást tegyen, majd azt a közösségi oldalain (Facebook, twitter), valamint e-mail-ben meg is tudja osztani. Ezzel, amellett, hogy példát mutat másoknak, a hulladékokkal való felelős, tudatos bánásmódot is népszerűsíti.

Európai Hulladékcsökkentési Hét 2016-ban 
A következő Európai Hulladékcsökkentési Hét 2016. november 19-27. között lesz. A jövő évi kampány központi témája egyeztetés alatt áll az Európai Bizottsággal, az akciósorozat várhatóan a veszélyes hulladékok vagy a csomagolási hulladékok csökkentésének témakörére fókuszál majd.

forrás: OKTF NHI

A rovat új hírei

Hasonló