Európai Hulladékcsökkentési Hét - 2015

Hír

írta: ecolounge
2015/09/08

Idén már ötödik alkalommal valósul meg Magyarországon az Európai Hulladékcsökkentési Hét, amelynek minden eddiginél nagyobb kampányt szervez az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság. Ez alkalommal az Európai Parlament is a kezdeményezés mellé állt, vállalta a rendezvény védnökségét. Az Európai Hulladékcsökkentési Hét 2015. november 21-29. között lesz, az akciósorozathoz már lehet csatlakozni a www.hulladekcsokkentesihet.hu oldalon. A jelentkezési határidő 2015. november 6.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét (European Week for Waste Reduction, azaz EWWR) rendezvényeit minden év novemberének utolsó hetében tartják, a programokon önkéntesek saját ötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladékkeletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára. Az Európai Hulladékcsökkentési Hét az Európai Bizottság LIFE+ programja keretében valósul meg. A kezdeményezés lebonyolítását Magyarországon szervezőként az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) koordinálja.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét népszerűségének alakulása 
A kampányt 2009-ben szervezték meg először, azóta évről évre egyre népszerűbb szerte Európában. A megvalósított akciók száma az alábbiak szerint alakult:

ÉvMegvalósított akciók száma (db)
20092672
20104346
20117035
201210 793
201312 682
201411 993
Forrás: www.ewwr.eu

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét hazánkban is évről évre egyre népszerűbb, a megvalósított akciók számának, és a résztvevők becsült számának alakulását az alábbi táblázat mutatja.

ÉvMegvalósított akciók száma (db)Bevont résztvevők becsült száma (fő)
20127n.a.
2013287.000
2014150100.000

A 2015. évi magyarországi kampányról 
Az Európai Hulladékcsökkentési Hétnek minden évben van egy központi témája, idén ez a „Hozz ki többet kevesebből!” gondolat, amelynek lényege, hogy minél kevesebb erőforrás felhasználásával érjük el ugyanazt az eredményt.

Ez jelentheti többek között tárgyak kreatív újrahasználatát, eszközök kölcsönadását, bérlését a megvásárlásuk helyett, termékek vásárlása helyett szolgáltatás nyújtását (pl. ökodizájn és/vagy kreatív újrahasználati workshop, verseny; kávézó és szerviz, közösségi szerviz), mindezt természetesen az adott intézmény lehetőségeihez illeszkedve és a célcsoportot alkotó személyekre szabva.

Az Európai Hulladékcsökkentési Héthez csatlakozni lehet a központi témával kapcsolatos ötletekkel, de bármilyen más kreatív,a hulladékkeletkezés megelőzését, a keletkezett mennyiség csökkentését, a termékek újrahasználatát, valamint a hulladékká vált anyagok újrahasznosítását elősegítő ötlet megvalósítható.

A kezdeményezésben összesen hat kategóriában lehet részt venni, ezek az

államigazgatási szerv, hatóság;
egyesület, civil szervezet;
gazdálkodó, ipari szervezet;
oktatási intézmény;
magánszemély;
egyéb szervezet (egyházak, kórház, idősek otthona, kulturális központ, stb.).

Az Európai Hulladékcsökkentési Hétre a kampány weboldalán, a www.hulladekcsokkentesihet.hu oldalon lehet regisztrálni.
A jelentkezési határidő: 2015. november 6.
Kérdés esetén az OKTF NHI munkatársai az ewwr@oktf-nhi.gov.hu címen állnak rendelkezésre.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét védnöke az Európai Parlament
Az idei évben az Európai Hulladékcsökkentési Hét mögé állt az Európai Parlament (EP) is. Az EP védnöksége óriási jelentőséggel bír, azt jelképezi, hogy a közösség valóban teljességgel felismerte a hulladékok termelésével kapcsolatos problémákat, és felvállalja ezek megoldásának fontosságát. Az Európai Parlament védnökséget kizárólag egyedi, magas színvonalú és már jól működő, sikeres rendezvényekre vállal, olyanokra, amelyek a nyilvánosság felhasználásával pozitív hatásokat váltanak ki. Az Európai Parlament minden évben limitált számú projekteket támogat, és egy kezdeményezés mellé mindössze egy alkalommal áll oda. Az Európai Hulladékcsökkentési Hét védnöksége vállalásának indoklásában Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke hangsúlyozta: a fenntartható hulladékgazdálkodás, a hulladékkeletkezés megelőzésére, valamint a fogyasztói társadalom okozta problémákra való figyelemfelhívás egybeesik az EP által képviselt állásponttal. Külön kiemelte az oktatási tevékenység fontosságát, amivel a projekt ráirányítja a figyelmet arra, „milyen kincsek rejlenek szemeteseinkben”, azaz milyen másodlagos erőforrások állnak a rendelkezésünkre.

Az Európai Hulladékcsökkentési Díjról
Az Európai Hulladékcsökkentési Hét legeredményesebb, legjobb akcióit Magyarország minden évben benevezi az Európai Hulladékcsökkentési Díjra. Az elismerést olyan akciófejlesztők nyerhetik el, akik közvetlen környezetükben olyan - a fenntartható fejlődést, az újrahasznosítást, vagy épp a hulladékcsökkentést elősegítő - akciót terveztek és valósítottak meg, amelynek környezeti és társadalmi értéke is példaértékű. Az Európai Hulladékcsökkentési Díjért folyó versenyben az elmúlt években kiemelkedően teljesítettek a magyar résztvevők. 2013-ban a dabasi 2. számú Óvoda 2014-ben pedig egy magánszemély, Greksa Lászlóné is bekerült a döntőbe. Szintén 2014-ben a budapesti Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium Kincskereső Tagiskolája tanárai és diákjai el is hozták a legjobbnak járó elismerést a megmérettetésről.

Sajtótájékoztatóról jelentjük (2015. 09. 08. - Földművelésügyi Minisztérium)
"Az Európai Hulladékcsökkentési Hét kampány a hulladékhierarchia csúcsán lévő elem, a hulladékkeletkezés megelőzésének megvalósításához járul hozzá" – fogalmazott V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a kampány nyitórendezvényén Budapesten. A Földművelésügyi Minisztériumban tartott eseményen az államtitkár elmondta: Az EP védnöksége óriási jelentőséggel bír, azt jelzi, hogy a közösség valóban teljességgel felvállalja a hulladékok keletkezésével kapcsolatos problémák megoldásának fontosságát. Az EP minden évben limitált számú projekteket támogat, és egy kezdeményezés mellé mindössze egy alkalommal áll oda. A védnökség vállalásának indoklásában többek között az oktatási tevékenység fontosságát emelték ki, amivel a projekt ráirányítja a figyelmet arra, milyen másodlagos erőforrások állnak a rendelkezésünkre.  
"Idén az akciósorozatot a korábbiaknál is szélesebb körben, még több önkéntest mozgósítva szeretnénk megvalósítani, számítunk különösen a zöldóvodák és -iskolák, valamint a társadalmi, civil szervezetek együttműködésére" - mondta el a sajtóeseményen Búsi Lajos, az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) mb. főigazgató-helyettese. Hozzátette: a kampányhoz a www.hulladekcsokkentesihet.hu oldalon lehet már most csatlakozni, a jelentkezési határidő 2015. november 6-án jár le. Az OKTF NHI munkatársai minden segítséget megadnak az akciók sikeres megvalósításához.

Képek a sajtótájékoztatóról:

 

forrás: OKTF NHI

A rovat új hírei

Hasonló

Rekordszámú résztvevő

Minden eddiginél jobb eredménnyel zárult az idei Európai Hulladékcsökkentési Hét Magyarországon.