10 000 facsemetét adományozott

Hír

írta: Admin
2014/06/06

10000 facsemetét adományozott a TETRA PAK® a Környezetvédelmi Világnap alkalmából. A vállalat a környezettudatos vásárlói döntésre kívánja felhívni fel a figyelmet.

Tegnap, június 5-én ünnepeltük a 42. környezetvédelmi világnapot, amelynek alkalmából 10 000 darab facsemetét adományozott az Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészetének a Tetra Pak, hogy felhívja a figyelmet az ellenőrzött forrásból származó papíripari termékek, így a csomagolóanyagok használatának fontosságára. Magyarországon ugyanis még mindössze 100-ból 2 liter folyékony élelmiszer viseli az FSC® (Forest Stewardship Council®, vagyis Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa) emblémát a Tetra Pak csomagolóanyagain, amely azt jelzi, hogy a kartoncsomagolás papír alapanyaga felelős erdőgazdálkodásból és egyéb, ellenőrzött forrásból származik. Ez az arány ugyanakkor Ausztriában már 53, Németországban 89, Svédországban pedig 99 százalék. Az FSC tanúsítással rendelkező erdészetekben felelős gazdálkodást folytatnak, vagyis figyelnek az erdő társadalmi, környezeti és gazdasági egyensúlyára. A Tetra Pak 2007. óta működik együtt a nemzetközi szervezettel, a környezetvédelmi világnapon pedig a vállalat bejelentette, hogy már magyarországi ügyfeleinek túlnyomó része is használja a Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsának tanúsítását viselő csomagolást.

Mit jelent a „fenntarthatóság”?
Az ENSZ 1987-es jelentésében foglaltak szerint „a fenntartható fejlődés úgy elégíti ki a jelen szükségleteit, hogy eközben nem veszélyezteti a jövő nemzedékek esélyét arra, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket". A fenntartható fejlődés, csakúgy, mint az FSC tanúsítás, három alappilléren nyugszik: szociális, gazdasági, környezeti.

Egy nap a környezetért
Az ENSZ kezdeményezésére, 1972. óta június 5-én ünnepeljük a környezetvédelmi világnapot, melynek célja széles körben felhívni a figyelmet bolygónk védelmére, a fenntartható fejlődés fontosságára. Földünk fenntarthatóságában kulcsszerepet tölt be a nyersanyagokkal, a természeti erőforrásokkal való takarékos és fenntartható bánásmód. A WWF adatai szerint a természeti környezetünk alapját jelentő, a Föld szárazföldi területének 31%-át borító erdők esetében ez azért is alapvető fontosságú, mert ökoszisztémánk legsérülékenyebb részét jelentik, ugyanakkor a Föld 7 milliárd lakója közül 1,6 milliárd számára biztosítanak megélhetést és a szárazföldi élővilág több mint 80%-a él ezeken a területen. Mindezek ellenére a WWF szerint minden percben 36 futballpályányi erdőt vágnak ki a Földön.

FSC embléma jelöli a felelős forrásból származó fa és papír alapanyagot
Saját területén, a csomagolóanyag gyártásban az erdők felelőtlen kezelésének megakadályozása érdekében vezette be az FSC tanúsítású, azaz felelős erdőgazdálkodásból származó papír használatát a Tetra Pak, 2013. óta pedig magyarországi ügyfelei számára is elérhetővé tette a tanúsítást viselő csomagolást.  Ma már a vállalat magyar ügyfeleinek túlnyomó része használja az FSC jelzésű italos kartondobozt, ám a folyamat itthon még gyermekcipőben jár. Miközben Ausztriában 53,6%, Romániában 21,4%, Horvátországban pedig 2,8% az FSC tanúsítású Tetra Pak csomagolások aránya, addig hazánkban 100-ból még mindössze 2 tejes vagy gyümölcsleves dobozon találhatja meg a tudatos vásárló az FSC emblémáját. Világszerte jelenleg több mint 182 millió, ezen belül Magyarországon 320.963 hektár erdőterület FSC tanúsított, amelyeket mind társadalmi, mind környezetvédelmi és gazdasági tekintetben felelősen kezelnek (további információ: ic.fsc.org).

Tudatos gyártó a tudatos fogyasztókért
A Tetra Pak által gyártott csomagolás legnagyobb része, több mint 70%-a papír, ezért is fontos, hogy annak fa alapanyaga fenntartható forrásból származzon. „A környezetvédelem a Tetra Pak hosszú távú üzleti stratégiájának egyik alappillére. Az, hogy folyamatosan növekvő mértékben használunk FSC tanúsítású papír alapanyagot, szintén e stratégia része, s nagyon örülünk annak, hogy immár Magyarországon is legtöbb ügyfelünk él azzal a lehetőséggel, hogy megjeleníti csomagolásán a védjegyet” – mondta Posztós Zsuzsanna, a Tetra Pak Hungária Zrt. marketingvezetője. „A környezetvédelmi világnap alkalmából az FSC-vel közösen kívánjuk felhívni a figyelmet a felelős erdőgazdálkodásból származó alapanyagok fontosságára. Az FSC emblémája ugyanis nem csak arról tanúskodik, hogy a gyártó felelősen gondolkodik, de minket, fogyasztókat is segíti a környezettudatos választásban” –  tette hozzá.

Tudatos magyar cégek
Magyarországon átlagosan 1,9 millió tejes és italos kartondobozt vásárolunk naponta. Tudatos döntéssel a hétköznapokban is sokat tehetünk a felelős erdőgazdálkodások támogatásáért. FSC tanúsítású italos kartondobozokba töltött élelmiszerekkel az Alföldi Tej, a Sole-Mizo, a Tolnatej, valamint a Rauch, a Szobi, a BoldAgro és Sió-Eckes, vagyis a Tetra Pak legtöbb magyar ügyfelének vásárlói találkozhatnak. Emellett az egyik legfontosabb áruházlánc, az Auchan saját márkás termékein is megtalálható az FSC védjegye.

„A fa nagyon fontos nyersanyagot jelent a mindennapi életünkben. Amikor fa vagy papír terméket használunk a mindennapok során, sokszor nem is gondolunk arra, hogy azok alapanyaga az erdőből származik. A fa megújuló anyag, nem mindegy azonban, hogy magát az erdőt hogyan kezelik” – mondta Julian Nierentz, az FSC International programigazgatója. „Ha a fa FSC tanúsítású erdőkből származik, az italos kartont vagy bármilyen fából készült terméket vásárlók nyugodtak lehetnek afelől, hogy a fa vagy a termék papír része nem csak megújuló, de felelősen kezelt erdőgazdaságból is származik, ahol figyelnek a természetre, valamint az erdőben és az erdő körül élő és dolgozó emberekre” – tette hozzá.

Miért fontos a felelős erdőgazdálkodás?
A felelős erdőgazdaságokban is működik fakitermelés, ám a gazdaságot úgy tervezik és irányítják, hogy nyereséges legyen, de a megtermelt profit ne veszélyeztesse a jövőbeni faállományt, vagyis az erdő fenntarthatóságát.

„Az FSC legnagyobb ereje abban rejlik, hogy a világ minden részén azonos irányelveket ír elő az erdők kezelésében, különös hangsúlyt helyezve a fenntarthatóságra. A szervezet előírásai szerint tanúsított erdészetek vállalják, hogy erdő helyett erdőket hoznak létre a gazdálkodás során kitermelt területeken” – mondta Horváth Iván, az FSC tanúsítású Bakonyerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese. „A Bakonyerdő területén zömmel természetes felújítással biztosítjuk ezt, ami azt jelenti, hogy mesterséges faültetések helyett a fákról lehulló magból biztosítjuk az erdő regenerálódását” – tette hozzá a szakember.

10 000 facsemete a fenntarthatóságért
A környezetvédelmi világnap alkalmából a tanúsított csomagolások hazai elterjesztése mellett a Tetra Pak 10 000 facsemete adományozásával hívja fel a figyelmet a felelős erdőgazdálkodás fontosságára, amelyet a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészete hasznosít majd a Budapest környéki erdőterületeken.

 

forrás: Tetra Pak Hungária Zrt.

A rovat új hírei

Hasonló

Élmény-ajándékozás ökosan

Ma már egyre több szó esik arról karácsony előtt, hogyan tehetjük zöldebbé az ünnepeket. Ilyenkor a csomagolás ...

Oltás a beteg fáknak

Fokhagymakoncentrátummal próbálják megmenteni a halálos betegséggel küzdő fákat Nagy-Britanniában.

Ajándékozz egy fát Rómának

Ezzel a névvel indított parkosítási akciót az olasz főváros főpolgármestere: rómaiak és turisták 250 euróért saját fát ...

A nyitottság megvan

Nyitottak a környezetvédelemre a magyarok, mégsem zöld szemlélettel vásárolnak.

Helló dobozos!

A Tej Napja alkalmából, az italos kartonokról beszélgetünk Baka Évával és Molnár Zitával.