Zöld Karácsony: 10 környezettudatos ajándékötlet

Magazin

írta: ecolounge
2015/12/08

Számtalan dolgot tehetünk azért, hogy a mi karácsonyunk ne a felesleges pénzköltésről és hulladéktermelésről szóljon.

Íme, néhány ötlet, mely megkönnyítheti az ajándékozást, ha elkötelezett környezetvédők vagyunk.

Egy jó minőségű ajándék
Talán nem is gondolunk bele, hogy azzal is óvhatjuk a környezetet, ha a minőség elvét előnyben részesítjük a mennyiségével szemben: vagyis inkább veszünk egy jó minőségű, tartós dolgot – például valamilyen kézműves terméket, ami természetes anyagból készült -, mintha egy csomó, felesleges tárggyal árasztanánk el a megajándékozottat, melyek többsége hamar a szekrény mélyén landol.

Zöld ajándék
Ma már a legtöbb termékből rendelkezésünkre áll organikus vagy újrahasznosított, illetve fenntartható változat is, érdemes tehát az ajándékválasztásnál figyelembe vennünk azt is, hogy hol és hogyan készült a termék. Nézzünk körül a helyi termékek között, mert ezek nemcsak kisebb környezeti terhelést jelentenek, de a kistermelők portékái sokkal egyedibbek és különlegesebbek, mint a multik tömegtermékei. Emellett ajándékozhatunk valami olyasmit is, amivel a környezettudatos gondolkodást segítjük elő.

Állatok örökbefogadása
Egy állat örökbefogadásával támogatjuk az örökbeadó szervezetet, az állatkertet vagy a veszélyeztetett fajokat, és szórakoztatva taníthatjuk a gyerekeket az élővilágról és a vadonról. Az örökbefogadó oklevél mellé általában különböző ajándékokat, tananyagokat, eseménymeghívásokat is kapunk. Olyan felnőtteket is meglephetünk ezzel, akik szenvedélyes rajongói valamilyen egzotikus állatfajnak, vagy nem tehetik meg, hogy állatot tartsanak.

Csoki a veszélyeztetett fajokért
Ha már az állatoknál tartunk: egy példája annak, hogyan támogathatjuk bizonyos termékekkel a veszélyeztetett fajokat, a fairtrade, fenntartható gazdálkodásból származó csokimárka, mely a nettó bevételének 10 százalékát olyan környezetvédelmi szervezeteknek adja, mint a Rainforest Trust vagy a Wildlife Conservation Network.

Madárdolgok
Madárbarátoknak bátran ajánlható a Madártani Egyesület boltja, illetve a madárvédő kávé, mellyel a hawaii erdők és madarak megmentéséhez járulhatunk hozzá.

Társadalmilag felelős kézművesség
Nemcsak az állatok, hanem az elmaradott területeken élő emberek életkörülményeinek javítását is segíthetjük, ha tőlük vásárolunk termékeket. Ha globálisan gondolkodunk, akkor a shop for change (vásárlás a változásért) vagy a global girlfriend oldalán böngészhetünk olyan termékeket, melyek az afrikai közösségek és vadvilág megőrzését segítik, ha pedig lokálisabban szemléljük a dolgokat, az első hazai szociális webshop, az Igazgyöngy Alapítvány kínálatából is válogathatunk.

Növények
Karácsonyra is ajándékozhatunk szobanövényt, fűszernövényt, magokat vagy virágokat, melyet a következő hónapokban el lehet ültetni, illetve kertészeszközöket, melyeknek egész évben hasznát veheti az, aki kapta.

Valami használható
Bár van, aki azt vallja, nem illik hasznos dolgot ajándékozni, akinek meggyűlt már a baja a temérdek felesleges holmival, az jól tudja, miért érdemes megszegni ezt az elvet. Bátran adhatunk tehát olyasmit, aminek a megajándékozott is hasznát veszi, és akár olyasmit is, amit elfogyaszthat: valamilyen csemegét, gasztronómiai különlegességet, fűszert, vagy kozmetikumot, de adhatunk háztartási eszközt és ruhát is. Ha sikerül kipuhatolnunk, mire is van szüksége valójában az ajándékozottunknak, biztosan örömet okozunk neki.

Kép forrása: flickr / Szerző: Shari's Berries

Saját kezűleg
Sokan riadnak vissza a saját kezű ajándékoktól, mert bonyolultnak vagy időigényesnek találják, pedig ma már számtalan egyszerű, ám különleges ötletet találhatunk a neten, melyek segítségével különleges meglepetéseket készíthetünk.

Élmények
Egyre divatosabbak az úgynevezett élményajándékok, vagyis az, amikor nem tárgyat, hanem valamilyen eseményen való részvételt ajándékozunk, ami magában foglalhatja az együtt töltött időt is, illetve a közös tevékenységet. Ez lehet koncert, színház, masszázs, közös kirándulás, utazás, valamilyen téli sport, tanfolyam, és bármi, amit együtt csinálhatunk az ajándékozottal.

 

A rovat új hírei

Hasonló

Húsvétoljunk "ökosan"!

Akárcsak karácsony előtt, bizony a húsvéti ünnepek közeledtével sem tudunk úgy belépni egy boltba, fellapozni egy magazint vagy ...