Gondolkodjunk környezettudatosan, fűtsünk okosan!

Magazin

2016/11/15

Beköszöntött a fűtési szezon, így nagy valószínűséggel egyre többen tapasztaljuk, hogy egyes házak kéményéből koromfekete füst száll fel. Az ilyen háztartások tiltott tüzelőanyagokat vagy rendkívül rossz technikát alkalmaznak, így szén-dioxid kibocsátásukkal maguk is hozzájárulnak az üvegházhatás erősítéséhez.

Magyarországon az energia 40 százalékát épületeinkben használjuk fel, amelynek mintegy kétharmada a fűtés és hűtés számlájára írható. A háztartások energiafelhasználásának megközelítőleg 80 százaléka hőenergia célú felhasználás (fűtés, használati melegvíz, illetve főzés). Nem megújuló fűtőanyagokat használva lakásunk fűtése 2-4 tonna széndioxid-kibocsátással jár évente. Egyszerű módszerekkel könnyedén megspórolhatjuk ennek 10%-át. A hatályos jogszabály szerint kályhában csak a kereskedelemben kapható tüzelőanyagok (tűzifa, fabrikett, pellet, szén, koksz stb.), a papírhulladék és a veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék égethető. A lakkozott parketta például már kezelt fának számít, de a farostlemez is az, így kályhában nem szabad égetni ezeket. A jogszabályi tiltás nem véletlen, hiszen a festékek vagy a faforgácsot lemezként összetartó ragasztók égetésekor rákot vagy más súlyos egészségkárosodást okozó mérgek szabadulnak fel nagyobb mennyiségben, hívja fel a figyelmet Lenkei Péter, a Nem nehéz kampány szakértője. Az illegálisan használt tüzelőanyagok kellemetlen „mellékhatása” hogy a tüzelőberendezést és a kéményt is tönkretehetik.

A távfűtés helyben nem okoz komoly légszennyezést, ezzel szemben a szilárd tüzelőanyagok elégetésekor nagy mennyiségű károsanyag kerülhet a levegőbe. A szilárd tüzelőanyagok között is komoly különbségek vannak. Ha már választanunk kell a szén vagy fa között, döntsünk inkább a fa mellett, mert a szén füstje ötször több rákos megbetegedést okoz! A fatüzelés megújuló, hiszen az égetésekor felszabaduló szén-dioxid az erdőben új fák növekedésével megkötődik. A fosszilis energiaforrások – szén és földgáz – égetésekor keletkező szén-dioxid viszont a légkörben marad.

A távfűtéses lakások felmelegítésére általában a nem megújuló energiaforrásokat szoktuk használni, de ma már több helyen van az országban olyan távfűtő rendszer, ahol megújuló energiát használnak - fát, szalmát égetnek vagy geotermikus energia a hőforrás. De távfűtéses lakásban is tudunk tenni a környezet védelméért, csak egy kis tudatosság kell hozzá. A legtöbb lakásban már tudjuk szabályozni, hogy milyen meleg legyen a radiátor, mekkora hőfokon menjen a fűtés. Ha 22 Celsius- fok helyett 21 Celsius- fokra fűtjük csak a lakást, azzal nemcsak a Földünknek, de a pénztárcánknak is kedvezünk. A nappali levegője általános ajánlásként elég, ha 21 Celsius- fokos, a hálószoba pedig 18-19 Celsius-fokos, ugyanakkor figyeljünk arra, hogy az életterek között ne legyen nagy differencia. A páratartalomra is ügyelni kell: 40-60 %-os páratartalom az ideális. Egy gázfűtéses lakásnál ez körülbelül évi 12 500 Ft évi megtakarítást és 120 kg széndioxid-kibocsátás csökkenést fog eredményezni, írja a Tudatosvásárló.hu.

Ha odafigyelünk ezekre a dolgokra, akkor sokat tehetünk a környezetünk egészségéért.

Fűtsünk tudatosan, környezetbarát módon. Csupán egy kis odafigyelésre van szükség. - Erre a témára is szeretné felhívni a figyelmet a Médiaunió Nem nehéz…! őszi kampány. Néhány tipp arra, hogyan tudunk környezetbarát módon meleget varázsolni a lakásunkba:

  1. Válasszuk a fa tüzelőanyagot a szén helyett - a magas kén és nedvességtartalmú olcsó barnaszén és lignit égetése különösen káros!
  2. Ne égessünk el műanyag tartalmú anyagokat, már korábban kezelésen átesett faanyagokat!
  3. A hideg téli napokon, ha elmegyünk otthonról akkor kapcsoljuk le a fűtést.
  4. Figyeljünk oda rá, hogy ne fűtsük túl a lakást, inkább vegyünk fel egy pulóvert! Egy Celsius fokos léghőmérséklet-csökkentés 3-5% energia-megtakarítást jelent.
  5. Sötétedéskor húzzuk be a függönyt, ezzel megakadályozhatjuk, hogy a meleg levegő az ablakokon kiszökjön.
  6. Figyeljünk oda rá, hogy lehetőleg ne legyenek eltakarva a fűtőtestek (ne legyenek előtte bútorok, vagy ne lógjon rá a függöny), mert ez is megakadályozza a hő megfelelő áramlását.
  7. A szellőztetést inkább úgy oldjuk meg, hogy 3-5 percre szélesre kinyitjuk az ablakokat ahelyett, hogy hosszú időre résnyire nyitva hagynánk őket.

Az érdeklődők további nem nehéz tippeket találhatnak a kampány Nem nehéz című Facebook oldalán, valamint a nemnehez.hu weboldalon.


forrás: Médiaunió, Emerald PR

A rovat új hírei

Hasonló

Ilyenek a magyar fűtési szokások

A háztartások negyedének hitelt kell felvennie, hogy kifizesse a fűtésszámláját és közel felük nem használ termosztátot a ...