5 tipp a méregmentes bőrápoláshoz

Magazin

2014/04/21

Számos kozmetikum - ápolás helyett - bizony árthat a bőrnek. De mit tehetünk, hogy mindennapi bőrápolási szokásainkból száműzzük a mérgeket?

Temérdek káros összetevővel kerülhetünk kapcsolatba nap, mint nap, érdemes tehát felülvizsgálnunk bőrápolási szokásainkat.

A kozmetikumok átvizsgálása
Az első lépés, hogy ellenőrizzük azokat a szereket, amelyeket naponta használunk. Nézzünk utána az interneten az összetevőknek. Több adatbázis is megbízható információkat ad: Kereshetünk az angol nyelvű Skin Deep és a magyar Krémmánia (kremmania.hu) oldalán is. Ne sajnáljuk kidobni azokat a kozmetikumokat, amelyek gayanús anyagokból készültek, bőrünk hosszú távon mindenképp meghálálja a döntést.
A száműzött krémeket helyettesíthetjük biokozmetikumokkal, de bizony vásárláskor ezeknek is érdemes megvizsgálni a címkéjüket, mert nem biztos, hogy a bio, natúr feliratú doboz valójában is egészséges összetevőket rejt.

A kevesebb több elve
Ha már átvizsgáltuk a készleteinket, érdemes azon is elgondolkodnunk, mi az, amit elhagyhatunk a napi bőrápolási kellékeinkből. Ne feledjük, hogy a bőrünk természetes megújuló képességgel rendelkezik, ami akkor fejti ki igazán a hatását, ha nem terheljük túl különféle anyagokkal. Érdemes szem előtt tartanunk tehát a kevesebb több elvét. Ez nemcsak azt jelenti, hogy minél kevesebb szert használjunk, de azt is, hogy egy-egy krém álljon minél kevesebb és egyszerűbb összetevőből.

Az éjszakai krémet bátran elhagyhatjuk. Míg a nappali hidratáló védelmet nyújt a kiszáradás és a levegőszennyezés ellen, éjszaka ilyesmire nincs szükségünk. Sokkal fontosabb, hogy ne akadályozzuk a bőrünk természetes tisztulási folyamatait - melyeknek az éjszakai krém által képezett bevonat az útjába állhat.

Egészséges táplálkozás
A bőr ápolásához a táplálkozás is hozzátartozik, hiszen bőrünkre nemcsak az hat, ami kívülről kerül vele kapcsolatba, hanem az is, amit elfogyasztunk. Az egészséges bőrhöz elengedhetetlen a sok folyadék – lehetőleg víz, frissen facsart gyümölcslé vagy gyógytea – fogyasztása, mert ez számít valódi hidratálásnak. Emellett, ahogy a krémek címkéjét, úgy az ételek csomagolását is érdemes elolvasnunk. Az adalékanyagok az egész szervezet egyensúlyát fenyegetik, és bizony a bőrünkön is nyomot hagynak. Emellett a zsíros, cukros ételekből is fontos mértéket tartanunk.

Gyógynövények
A gyógynövények amellett, hogy számos testi-lelki bajra jelentenek gyógyírt, hozzájárulnak a bőr méregtelenítéséhez, és egészségének megőrzéséhez is. Fogyaszthatjuk őket teaként, vagy készíthetünk belőlük fürdőt, de krémek, szappanok összetevőiként is táplálják, regenerálják a bőrt. Akár magunk is termeszthetünk, gyűjthetünk gyógynövényeket a különböző bőrtípusokra, bioboltokban és biopiacokon pedig a bőrproblémákra ajánlott készítmények nagy választékát találhatjuk meg.

Rendszeres gőzölés
A bőr tisztításának és méregtelenítésének egyik leghatékonyabb módja az izzadás. Érdemes rendszeresen szaunáznunk, de otthon is alkalmazhatjuk a gyógynövényes gőzölést. Forraljunk vizet, majd tegyünk bele ízlésünknek megfelelően gyógynövényeket, például kamillát vagy citromfüvet. Ezután törölközővel letakarva a fejünket, hajoljunk fölé. Mindez körülbelül negyed órát vesz igénybe. A gőzölés aktiválja a bőr anyagcseréjét, a hatást pedig azzal fokozhatjuk, ha utána hideg vízzel öblítjük le az arcunkat.

 

A rovat új hírei

Hasonló

A gyógyító böjt

A tél vége-tavasz eleje a megújulásról szól: éled a természet, elvégezzük a nagytakarítást, és böjtölünk az ...