Hazánkban évente mintegy 1,8 millió tonnányi élelmiszerhulladék jön létre

Magazin

írta: ecolounge
2017/03/28

Egy átlagos magyar család évente 50 ezer forint értékű élelmiszert dob ki a szemétbe. Ez fejenként körülbelül 40-50 kilogramm élelmiszerhulladékot jelent, a teljes lakosságot számítva mintegy 400 ezer tonnát (a kereskedelem és vendéglátás pedig évente 1,4 millió tonnányi élelmiszer-felesleget termel).

A leggyakrabban pékáruk, főtt ételek, zöldség és gyümölcs, húsféleségek, valamint folyékony élelmiszerek kerülnek a kukába, illetve a lefolyóba. Ez persze nem csak a háztartásoknak jelent veszteséget, hiszen az élelmiszer megtermelése, majd a megsemmítése, szintén komoly környezetterheléssel jár.

Globális szinten szintén elkeserítő a helyzet: a világ élelmiszertermelésének mintegy 20 százaléka vész kárba az élelmiszerpazarlás miatt. A világon előállított 2,1 milliárd tonna termés mintegy fele vész kárba a túlfogyasztás, a szemétbe dobás és a nem hatékony termelési folyamatok miatt. A növekvő kereslet az egyes élelmiszerekre, különösen a hús- és tejtermékekre csökkenti az élelmezési rendszer hatékonyságát, és megnehezíti a világ növekvő népességének fenntartható élelmezését. Ezen kereslet kielégítése környezeti károkat okozhat az üvegházhatású gázok kibocsátásnak növekedése miatt, csökkenti a vízkészleteket és a biodiverzitás elvesztését eredményezheti. A folyamat megfordítható lenne, ha az emberek kevesebb állati terméket ennének, csökkentenék az élelmiszerhulladékot és nem fogyasztanának többet táplálkozási szükségleteiknél.

Javaslataink az ételhulladék csökkentésére:

  1. Amennyiben van kidobásra szánt élelmiszere, gondolja át az okokat és annak megfelelően járjon el a következő bevásárlás alkalmával: pl. ha többet vásárolt az élelmiszerből, csökkentse a mennyiségét a soron következő alkalommal; ha megromlott, gondolkodjon el a tárolás más lehetőségein (pl. lefagyasztás).
  2. Készítsen bevásárlólistát, hogy felesleges termék lehetőleg ne kerüljön a bevásárlókosárba.
  3. Előre tájékozódjon az akciókról (internetről, akciós kiadványokból), így a valóban optimális ajánlatokat minden alkalommal beépítheti a bevásárlólistájába.
  4. Amennyiben megoldható, ne gyermekkel menjen vásárolni.
  5. Jóllakottan induljon el vásárolni, hogy valóban a szükséges élelmiszereket szerezze be (így pl. elkerülheti a bevásárlás előtti gyorséttermi kiruccanást is).
  6. Válassza a nagyobb kiszerelésű terméket (megvásárlásával pénzt takarít meg, és kevesebb hulladékot is termel).
  7. Friss, hazai terméket vásároljon, segítve ezzel a hazai termelőket és gyártókat. (Nem mindegy az adott termék ökológiai lábnyomának mérete sem, melyet a szállítási távolság is nagymértékben befolyásol - gondoljunk pl. a logisztikához fűződő károsanyag-kibocsátásra).
  8. Figyelembe véve az 1. pontot, a kívánt élelmiszereket vásárolja meg, a szükséges mennyiségben.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló