Így venné fel a harcot az élelmiszerpazarlás ellen Spanyolország

Hír

írta: MTI
2022/06/09

Évente mintegy 1,3 millió tonna élelmet dobnak kukába a spanyolok, ezért a parlament "cselekvési terv" elkészítésére kötelezné az élelmiszeripar minden résztvevőjét, kezdve a termelőktől a vendéglátóhelyekig.

Luis Planas agrárminiszter "úttörő jogi eszköznek" nevezte a kabinet keddi ülésén elfogadott jogszabályt, amelynek célja, hogy csökkentse a kidobott élelem mennyiségét.

Mint mondta, a szaktárca adatai szerint 2020-ban minden spanyol 31 kilogramm élelmiszert dobott a szemétbe, az így elpazarolt mennyiség országosan meghaladta a 1,3 millió tonnát.

A parlamentnek benyújtott javaslat előírná az élelmiszerlánc minden tagjának, a termelőktől kezdve egészen a kiskereskedőkig, kiegészítve a vendéglátóhelyekkel, hogy pontos tervet készítsenek a megmaradó alapanyagok és terméket felhasználására, illetve újra-hasznosítására.

Elsődlegesen élelmiszerbankoknak vagy civil szervezeteknek kellene felajánlani a még fogyasztható élelmet, a sorban ezt követné az újrafeldolgozás lehetősége, például a gyümölcsből lekvárt készítve. A már lejárt szavatosságú, de még nem romlott alapanyagokat az állatok élelmezésére lehetne továbbítani, és ha már arra sem alkalmasak, akkor ipari felhasználásuk javasolt, például komposzt vagy bioüzemanyag előállításához.

A kötelező cselekvési terv hiánya kétezer és 60 ezer euró (783 ezer - 23,5 millió forint) euró közötti pénzbírságot vonna maga után, súlyosabb és ismétlődő jogsértés esetén a maximális büntetési tétel 500 ezer euró (196 millió forint) is lehetne.

Amennyiben a spanyol parlament jóváhagyja, a törvényjavaslat 2023. január elsején léphet életbe.


Kép forrása: flickr.com / Szerző: jbloom


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Szemétben az élelmiszer

A magyarországi háztartásokban a megvásárolt élelmiszerek 10%-a kerül kukába. Tudatos vásárlással körülbelül 50.000 Ft-ot ...